Aleteia
La fête du jour

Petek, 3. april
Sveti Rihard

škof

Rodil se je okoli leta 1198 v Wichu (danes Droitwich) v Angliji,

umrl pa je 3. aprila 1253 v Dovru, prav tako v Angliji.

Zavetnik:┬áko─Źija┼żev

Plemi─Ź, ki postane hlapec

Rodil se je okoli leta 1197 v bogati plemi┼íki dru┼żini, ki je v dr┼żavljanski vojni za┼íla v dolgove in izgubila o─Źeta. Posestvo je prevzel Rihardov starej┼íi brat. Ko ni mogel izpla─Źati upnikov, je moral v zapor. Rihard je delal kot hlapec in se trudil no─Ź in dan, da bi pomagal zadol┼żenemu posestvu na noge. To se mu je tudi posre─Źilo. Sorodniki so mu poiskali plemenito in bogato nevesto, ko mu je brat zapisal posestvo.

Odklonil slavo in bogastvo

Rihard se je vsemu odpovedal in od┼íel na ┼ítudij v Oxford in Pariz. V Bologni je ┼ítudiral cerkveno in civilno pravo. Tam ga je priznani profesor dolo─Źil za svojega naslednika in mu ponudil roko h─Źerke edinke. Rihard je odklonil sijajno ponudbo in se vrnil v Anglijo, kjer so ga v Oxfordu izvolili za vseu─Źili┼íkega kanclerja, canterburyjski nad┼íkof Edmund pa ga je imenoval za tajnika. Po nad┼íkofovi smrti je Rihard od┼íel v dominikanski samostan ┼ítudirat bogoslovje in postal ma┼ínik, zatem pa ┼íe ┼íkof.

Škof, ki se razdaja

Kot ┼íkof je bil velik dobrotnik reve┼żev. Svoje dohodke je premi┼íljeno razdeljeval; kjer je bilo mogo─Źe, je ubogim in tistim v stiskah pomagal do polnih pravic. Ko ga je starej┼íi brat svaril, naj ne razmetava premo┼żenja, mu je Rihard odvrnil, da si je sicer zase obdr┼żal konja, da lahko hitreje pride do Kristusovih udov, ki trpe, pripravljen pa je prodati tudi tega, ─Źe bi ugotovil, da je to v┼íe─Ź Bogu, ki je zdaj njegov edini gospodar.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement