Aleteia
La fête du jour

Torek, 11. december
Sveti Damaz I.

pape┼ż

Rodil se je okoli leta 305, po nekaterih (verodostojnejših) virih v Rimu, po drugih pa v kraju Idanha-a-Velha v Španiji,

umrl je 11. decembra 384 v Rimu v Italiji.

Zavetnik:┬áarheologov, pripro┼ínjik proti vro─Źici

V sredi┼í─Źu spora z arijanci

Damaz je bil sin ┼ípanske dru┼żine, ki je ┼żivela v Rimu. Njegov o─Źe Anton je bil duhovnik pri cerkvi Sv. Lovrenca v Rimu, materi pa je bilo ime Lavrencija. Vemo, da je imel sestro Ireno.┬áBolj zanesljive podatke o Damazovi ┼żivljenjski poti lahko za─Źnemo spremljati ┼íele potem, ko je postal diakon svojemu predhodniku pape┼żu Liberiju. Spremljal ga je v izgnanstvo, kamor ga je poslal cesar Konstantin zaradi sporov z arijanci. Po Liberijevi smrti leta 366 je ve─Źina rimske duhov┼í─Źine in ljudstva izvolila za pape┼ża Damaza, arijanci pa so za protipape┼ża postavili diakona Ursina. Razkol in nasprotovanje pape┼żu Damazu je trajalo dolga leta, prihajalo je tudi do hudih pouli─Źnih bojev v Rimu, v krvavih prepirih je umrlo ve─Ź kot sto ljudi.

"Krivec" za prevod Svetega pisma

Ursina je dal cesar Valentinijan I. izgnati v Galijo, vendar se je od tam kmalu vrnil in razmere so se ┼íe zaostrile, tako da so Damaza celo po krivem obto┼żili umora, a ga pozneje na sinodi oprostili. Pape┼ż Damaz se je tako ves ─Źas svojega pontifikata bojeval s hudimi te┼żavami, zlasti proti krivim naukom in zmotam, ki so se ┼íirili po cesarstvu.┬áNjegova najpomembnej┼ía odlo─Źitev pa je prav gotovo bila, da si je za svojega tajnika izbral u─Źenjaka sv. Hieronima ter mu naro─Źil, da pregleda stara svetopisemska besedila in jih iz gr┼í─Źine in aramej┼í─Źine prevede v latin┼í─Źino. Hieronim je delo nadaljeval tudi po Damazovi smrti in tako je nastal splo┼íno raz┼íirjeni in rabljeni prevod Vulgata, ki ga je tridentinski cerkveni zbor leta 1546 razglasil za avtenti─Źnega in se uporablja ┼íe danes.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement