Aleteia
La fête du jour

Sobota, 8. julij
Sveti Dominik

redovni ustanovitelj

Rodil se je leta 1170 v Caleruegi, gorski vasici blizu Burgosa v Španiji,

umrl je  6. avgusta 1221 v Bologni v Italiji.

Zavetnik: Dominikancev, Bologne, Filipinov, Dominikanske republike, znanstvenikov, kroja─Źev, proti to─Źi, proti mrzlici, astronomov in astronomije; ljudi, ki so jih po krivem obto┼żili

Pridiganje, ki je podprto z ┼żivljenjem

Rodil se je v plemi┼íki dru┼żini Guzman o─Źetu Feliksu in materi bla┼żeni Ivani D'Aza. Bil je najmlaj┼íi od ┼ítirih otrok. Njegov najstarej┼íi brat Anton je postal duhovnik, brata Manesa pa prav tako pri┼ítevamo k bla┼żenim.┬áDominik je po posve─Źenju postal ─Źlan regularnega stolnega kapitlja blizu doma─Źega kraja, ┼że kmalu pa se je v njem porodila ┼żelja, da bi med odpadniki od Cerkve in preprostim ljudstvom deloval kot misijonar. Njegovo ganljivo pridiganje je bilo podprto z osebnim zgledom: ubo┼ítvom, zatajevanjem in prekipevajo─Źo ljubeznijo.

Ro┼żni venec vir mo─Źi

V marsi─Źem mu je uspelo zajeziti kvaren vpliv krivovercev albi┼żanov in valde┼żanov, ─Źeprav se je zdelo, da so uspehi njegovega dela bolj ko ne pi─Źli.┬áSredstvo, ki mu ga je v boju za zmago prave vere v videnju zaupala Marija, je bil ro┼żni venec. Od takrat je bila ta molitev pomemben del njegove duhovnosti in vir mo─Źi za oznanjevanje.┬áLeta 1215 je v Toulousu ustanovil pridigarski red dominikancev in ┼żensko vejo dominikank.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement