Aleteia
La fête du jour

Sobota, 26. september
Sveta Kozma in Damijan

mučenca

Rodila sta se v 3. stoletju v Siriji,

umrla sta 27. septembra 297 v Kilikiji v Siriji.

Zavetnika: Firenc in mnogih drugih mest, lekarnarjev, zdravnikov, fizikov, frizerjev, zobozdravnikov, kirurgov, slaščičarjev, kramarjev, medicinskih fakultet; priprošnjika proti kugi, konjskim obolenjem, proti tvorom, pred epidemijami, pri boleznih žlez in oteklinah

Zaradi spreobrnjenja obtožena

Bila naj bi dvojčka in najmlajša med petimi brati. Njuna domovina je bila Arabija, kjer sta se izučila za zdravnika in uspešno pomagala mnogim bolnikom. Z zaupanjem v Božjo pomoč sta pomagala celo takim, ki so jih imeli drugi zdravniki za neozdravljive. Številni pogani so se ob njunem zgledu in očitnih čudežih, ki so se ob njiju dogajali, spreobrnili in sprejeli krščanstvo. Mučeništvo sta skupaj z brati pretrpela v Ciliciji v času Dioklecijanovega preganjanja.

Mučenca, ki sta bila trn v peti Rimu

Ni čudno, da sta bila zato trn v peti sovražnikom kristjanov, stari rimski martirologij poroča, kako sta morala prestati mučeniško smrt pod Lizijem, cesarskim namestnikom v Kilikiji. Mučili so ju na številne načine: nadeli so jima verige, ju zaprli v ječo, vrgli v morje, postavili na grmado, pribili na križ, ju kamnali in streljali s puščicami, na koncu pa so ju obglavili. Njuno češčenje se je razširilo zlasti v času baroka. Pri nas jima je posvečenih osem cerkva, najbolj znana je farna in romarska cerkev na Krki pri Stični. Ohranjene so nekatere pesmi njima v čast, njune kipe in slike pa najdemo na številnih oltarjih.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement