Aleteia
La fête du jour

Sobota, 25. julij
Sveti Jakob starejŇ°i

apostol

Rodil se je¬†v ńćasu Jezusovega rojstva v enem izmed mest v Galileji blizu GenezareŇ°kega jezera,

umrl je¬†leta 44 okoli velike nońći v Jeruzalemu.

Zavetnik:¬†Ň†panije, vojakov, delavcev, lekarnarjev, drogeristov, klobuńćarjev, sveńćarjev, izdelovalcev verig, romarjev; zavetnik jabolk in poljskih pridelkov; priproŇ°njik za dobro vreme, proti revmi.

Prvi izmed apostolov, ki je pretrpel muńćeniŇ°tvo

Bil naj bi Jezusov sorodnik (bratranec). Njegov ońće Zebedej je bil premoŇĺen ribińć, mati pa je bila Saloma, ena izmed Ňĺena, ki so spremljale Jezusa in stale ob njegovem kriŇĺu. Imel je Ň°e mlajŇ°ega brata, prav tako apostola in evangelista Janeza.¬†Prej je bil uńćenec Janeza Krstnika; kot Jezusov uńćenec pa poleg poglavarja Petra in svojega brata Janeza poseben Jezusov zaupnik. Videl je Jezusa, ko se je spremenil na gori, pa tudi ko je potil krvavi pot na Oljski gori. Od vseh apostolov je bil prvi, ki je za Jezusa izpil muńćeniŇ°ki kelih kakih devet let po Gospodovi smrti.¬†Ko so apostola Jakoba gnali na moriŇ°ńće, ga je spremljal tudi Jozija. Apostolova stanovitnost pa ga je tako presunila, da se je spreobrnil in prosil Jakoba odpuŇ°ńćanja. Apostol ga je ljubeńće pogledal, objel in poljubil, rekońć: "Mir s teboj!" Na sionskem grińću je Jakob pokleknil, si razgalil vrat in ga sklonil pod meńć.

Apostol, kateremu so se Ň°li priporońćat Ňĺe naŇ°i predniki

Po Jezusovem vnebohodu in binkoŇ°tih je najprej oznanjal v Jeruzalemu, Judeji in Samariji. Pozneje naj bi po izrońćilu nekaj ńćasa deloval v ҆paniji, vendar za to ni trdnih dokazov.¬†Ko so Arabci v 7. stoletju osvojili Jeruzalem, so apostolove kosti prenesli v Santiago de Compostela v severozahodni ҆paniji, kjer je Ň°e danes znana boŇĺja pot. V srednjem veku, to je od 10. do 15. stoletja, je bil prav zaradi te boŇĺje poti sv. Jakob najbolj ljudski svetnik in so na njegov grob v "Kompostelo" dolga stoletja romali tudi naŇ°i predniki.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement