Aleteia
La fête du jour

Sobota, 2. maj
Sveti Atanazij

┼íkof in cerkveni u─Źitelj

Rodil se je leta 296 v Aleksandriji v Egiptu,

prav tam pa je tudi umrl 2. maja leta 373.

Zavetnik: teologov

Škof, ki je moral kar petkrat v izgnanstvo

┼Żivel je v Aleksandriji. Leta 328 je postal aleksandrijski patriarh. Ima ─Źast cerkvenega u─Źitelja in velja za velikega bojevnika zoper arijance, ki so tajili Jezusovo bo┼żanstvo. Njegovo ┼íkofovanje je bilo nepretrgan boj in mu─Źeni┼ítvo.┬áPetkrat so ga izgnali in tako je pre┼żivel dvajset let lo─Źen od ┼íkofijskega sede┼ża po raznih krajih dr┼żave kot begunec ali pregnanec. Krivoverski sovra┼żniki, ki jih je podpirala tudi dr┼żavna oblast, so ga dol┼żili najhuj┼íih hudodelstev, med drugim naj bi one─Źastil neko dekle. Cesar je sklical zbor arijanskih ┼íkofov, da bi Atanazija obsodili. Tudi Atanazij je pri┼íel na zbor s svojim diakonom Timotejem.

Izjemna "nagajivost" škofa

Obdol┼żili so ga, da je umoril ┼íkofa Arzenija, njegovo mrtvo roko pa uporabljal za vra┼że in ─Źarovnije. Atanazij pa je pripeljal ┼íkofa Arzenija, ki so ga njegovi sovra┼żniki pred tem ujeli, a ga je Atanazij re┼íil in pred pred zbor pripeljal ┼żivega in z obema rokama. Znana je ┼íe zgodba, kako je moral be┼żati na ladjici po reki Nil pred rablji cesarja Julijana Odpadnika. Ko so ga skoraj┬á dohiteli, je ukazal ladjico obrniti, tako da so ┼íli preganjalcem naproti. Ko so se sre─Źali, je zaklical poglavar biri─Źev ljudem v Atanazijevi ladjici: "Ste morda videli Atanazija?" Atanazij jim je sam zaklical nazaj: "Le hitite, ni dale─Ź od vasi."

Odpu┼í─Źanje tistim, ki so ga preganjali

Zadnjih sedem let je kolikor toliko mirno ┼żivel v Aleksandriji in delal za cerkveno edinost. Prej┼ínji arijanski ali polarijanski ┼íkofje so se zavzemali za vnovi─Źno bratovsko sodelovanje. Kjerkoli je Atanazij ugotovil po┼íteno voljo za pobolj┼íanje, jo je prisr─Źno pozdravil in olaj┼íal vrnitev v cerkveno ob─Źestvo. Sv. Bazilij je izrekel mnenje, da zmore samo Atanazij vzdr┼żati ali obnoviti popolno edinost v celotnem kr┼í─Źanstvu. Ko je ta umrl, je spet zapisal, da se je vrnila k Stvarniku "velika in apostolska du┼ía". Bil je med prvimi ┼íkofi, ki niso mu─Źenci, pri┼ítet med svetnike vesoljne Cerkve.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement