Aleteia
La fête du jour

Sobota, 18. april
Bla┼żena Marija Ana Blondin

redovna ustanoviteljica

Rodila se je 18. aprila 1809 v Terrebonnu v Kanadi,

umrla je 2. januarja 1890 v Quebecu, prav tako v Kanadi.

Zavetnica: nima posebnega patronata

Vodja ┼íole, ki se je pri 21 letih nau─Źila pisati in brati

Rojena je bila v dru┼żini preprostih ljudi, ki so se ukvarjali s poljedelstvom. Pri 20 letih je postala gospodinjska pomo─Źnica, da je pomagala vzdr┼żevati dru┼żino. Kmalu zatem se je zaposlila pri redovnicah, ki so vodile ┼íolo. Kljub temu, da je bila do takrat nepismena, se je zaradi slu┼żbe in s pomo─Źjo redovnic izjemno hitro nau─Źila brati in pisati. V srcu je za─Źutila ┼żeljo, da se pridru┼żi redovnicam, toda ┼żal je bilo to zaradi zdravstvenih te┼żav nemogo─Źe. ┼Że kmalu po ozdravitvi so jo povabili v ┼íolo v Vaudreiulu, kjer je za─Źela pou─Źevati, ─Źez nekaj let pa je postala ravnateljica ┼íole.┬á

┼Żenska, ki je kljubovala Cerkvi

Zaradi cerkvenega zakona, ki je takrat veljal v Kanadi in prepovedoval, da bi ┼żenske u─Źile fante, se ┼ítevilni duhovniki niso odlo─Źali za ustanavljanje ┼íol, saj niso zmogli podpirati dveh, da bi lahko pou─Źevali dekleta in fante. Marija je idejo o ustanovitvi redovne hi┼íe, kjer bi pou─Źevali fante in dekleta, predstavila montrealskemu ┼íkofu. Ta je bil kljub cerkveni prepovedi nad idejo navdu┼íen in tako je Marija ┼że ─Źez nekaj let skupaj z devetimi dekleti za─Źela delo.

Zani─Źevana med svojimi

Kljub zelo uspe┼ínemu delu se je pojavila prva velika prepreka, ki jo je postavil montrealski ┼íkof. Za kaplana in duhovnega oskrbnika redovnic je imenoval Louis-Adolpha Mar├ęchala, ki se ni strinjal z delom Marije Ane. Tako je ─Źez nekaj let sklenil sklicati nove volitve za vrhovno predstojnico in Mariji Ani prepovedal prevzeti mesto, ─Źetudi bi bila izvoljena. Kljub temu se je ┼íe naprej trudila za dobrobit otrok in skupnosti. ─îeprav so ji bila dodeljena hi┼ína opravila in ni smela ve─Ź pou─Źevati, je vseskozi ostajala zvesta prvotnemu poklicu.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement