Aleteia
La fête du jour

Sobota, 16. maj
Sveti Janez Nepomuk

redovnik in muńćenec

Rodil se je¬†okoli leta 1350 v Pomuku (poznejŇ°i Nepomuk) blizu¬†Plzna na ńĆeŇ°kem,

umrl je¬†20. marca 1393 v Pragi, prav tako na ńĆeŇ°kem.

Zavetnik:¬†¬†Je zavetnik ńĆeŇ°ke, duhovnikov, spovednikov, mostov,¬†ladjarjev, splavarjev, mlinarjev, priproŇ°njik¬†proti obrekovanju, za molńćeńćnost, proti vodnim¬†nevarnostim, je drugi zavetnik jezuitskega reda in¬†habsburŇ°ke cesarske hiŇ°e.

Otrok, ki ga je kar dvakrat reŇ°il Bog

StarŇ°i so za njegovo Ňĺivljenje prosili Boga. Zato so mu dali ime Janez, kakor so dali svojemu reŇ°enemu sinu ime Zaharija in Elizabeta. Ob rojstvu¬† je bil Ň°ibek in je zbolel na smrt. StarŇ°i so se spet zatekli k BoŇĺji Materi. Janez je ozdravel in se okrepil. Dvakrat od Boga darovanega edinca so iz hvaleŇĺnosti namenili za boŇĺjo sluŇĺbo. Janez je postal duhovnik in kanonik pri stolni cerkvi Sv. Vida v Pragi. Odlońćen in poboŇĺen Ň°kof Jan JenŇ°tejn ga je leta 1389 izbral za generalnega vikarja, kar je bilo znamenje, da ga postavlja tudi v javnosti za svojega namestnika in prvo zaupno osebo.

Kralj ga iz jeze da ujeti in ubiti

Sprva je deloval kot javni notar in je delal v pisarni¬†nadŇ°kofovega generalnega vikarja in pri cerkvenem¬†sodiŇ°ńću. Po posveńćenju (leta 1380) je postal tajnik¬†praŇ°kega nadŇ°kofa Janeza JenŇ°tejna. Po doktoratu¬†iz cerkvenega prava ga je nadŇ°kof imenoval za kanonika¬†in arhidiakona ter generalnega vikarja. Nepomuk si je nakopal jezo kralja Venńćeslava, ki je Ňĺelel spraviti Cerkev na ńĆeŇ°kem pod svojo oblast in se polastiti njenega imetja. Ker je proti njegovi volji potrdil novega opata v samostanu v Kladrubih, ga je kralj zaprl in muńćil. Ponońći so njegovo truplo vrgli s Karlovega mostu v Vltavo; moŇĺno je, da ga je kralj Ňĺe prej muńćil z goreńćo baklo in ga umoril z meńćem.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement