Aleteia
La fête du jour

Sobota, 14.marec
Sveta Matilda

kraljica

Rodila se je┬áokoli leta 895 v Engernu v Nem─Źiji,

umrla je┬á14. marca 968 v Quedlinburgu, prav tako v Nem─Źiji.

Zavetnica:┬ákraljic, vdov, vnovi─Ź poro─Źenih, ┼ítevilnih dru┼żin, ljudi, ki jih zasmehujejo zaradi vere, in po krivem obto┼żenih ljudi

"Samostanska" vzgoja

Matildin o─Źe je bil grof Teodorik Westfaltski, mati pa Reinhilda, potomka frizijske plemi┼íke rodbine. Zaradi ┼żelje po dobri vzgoji so Matildo ┼że zelo mlado poslali v samostan. Samostanska vzgoja, ki je je bila Matilda dele┼żna ob svoji stari materi, prav tako Matildi, opatinji samostana v Herfordu, v njej sicer ni vzbudila ┼żelje po redovnem poklicu, je pa nanjo vsekakor dobro vplivala.

Kraljica, ki skrbi za revne

Njene odlike niso ostale prikrite sa┼íkemu vojvodi Henriku, ki jo je opazil ob obisku samostana in jo zasnubil. Matilda je ┼żenitno ponudbo sprejela in z njim pre┼żivela 26 let sre─Źnega zakona. Ni bila samo skrbna mati svojih otrok, pa─Ź pa tudi modra ┼żena in trdna opora svojemu mo┼żu. Predvsem zaradi njenih zaslug so ga izbrali za nem┼íkega kralja in Matilda ga je tudi pri vladarskih poslih in odlo─Źitvah znala modro voditi in usmerjati. Ob vsem tem pa je ta mogo─Źna ┼żena ostala preprosta, skrbela za revne in zapu┼í─Źene ljudi, znala poprijeti za vsako ro─Źno delo in vedno delala za blagor skupnosti. Tako si je pridobila zaupanje pomembne┼żev in preprostih ljudi.

Ustanoviteljica samostanov

Skupaj z mo┼żem in pozneje s sinovoma je ustanovila pet samostanov po Nem─Źiji, sezidala ve─Ź cerkva, predvsem pa skrbela za reve┼że in trpe─Źe. Vedno, ko se ji je ponudila prilo┼żnost za to, je imela navado re─Źi: "Pojdimo krep─Źat trpe─Źe Kristusove ude." Umrla je v spokornem duhu v samostanu Quedlinburg, potem ko so jo polo┼żili na tla na vrh ra┼íevine in ji glavo potresli s pepelom.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement