Aleteia
La fête du jour

Petek, 14. februar
Sveti Valentin

duhovnik in muńćenec

Rodil se je v 3. stoletju v Terni v Italiji,

umrl je 14. februarja v Rimu na Via Flaminia pri Milvijskem mostu, prav tako v Italiji.

Zavetnik:¬†ńćebelarjev, mladine, popotnikov, zaljubljencev, priproŇ°njik za sreńćno poroko, proti nezavesti in kugi, zoper telesne slabosti, za ońći in pravo spoznanje (pogled duŇ°e), zoper boŇĺjast. ҆tejejo ga med Ň°tirinajst priproŇ°njikov v sili.

҆kof, ki je skrbel za svojo ńćredo

Legenda izhaja iz spomina na muńćenca, ki mu je bila Ňĺe v 4. stoletju posveńćena cerkev pri Milvijskem mostu. V 13. stol. je Jacobus de Vortagine v svoji znameniti Zlati legendi popisal njegovo muńćeniŇ°ko smrt.¬†V izrońćilih o svetem Valentinu se tesno prepletata dve zgodbi: ena o Valentinu, duhovniku, druga o Valentinu, Ň°kofu v mestu Terni. Oba sta bila muńćenca, muńćena na istem kraju, tako gre skoraj zagotovo za isto svetniŇ°ko osebo.¬†Bil je vsesploŇ°no priljubljen zaradi svoje prijaznosti in dobrosrńćnosti, pa tudi uńćenosti in svetosti. Rad je obiskoval kristjane po jeńćah in skrbel za uboge.¬†

Zaradi spreobrnjenja je bil obsojen na smrt

Kri za Kristusa naj bi prelil pod cesarjem Klavdijem II. oz. njegovim namestnikom Kalpurnijem. Ker je spreobrańćal pogane, so ga pretepli in obesili (oz. mu odsekali glavo).¬†Na kraju, kjer je bil umorjen, ob cesti Via Flaminia, so ga pokopali v katakombe in nad njimi sezidali baziliko. V 14. stol. so jih izpraznili in njegove relikvije prenesli v cerkev sv. Praksede v Rimu.¬†Po vsem svetu se je uveljavil obińćaj, da si ljudje na valentinovo izmenjujejo ńćestitke in darila oz. si poklanjajo cvetje ter piŇ°ejo ljubezenska pisma.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement