Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 8. december
Peter Fourier

duhovnik

Rodil se je 30. novembra 1565 v Mirecourtu v Franciji,

umrl je 9. decembra 1640 v Grayju, prav tako v Franciji.

Zavetnik: Ne ─Źastimo ga kot zavetnika v kak┼íni posebni zadevi, ─Źeprav ga gotovo kot zavetnika ─Źastijo ustanove, za ustanovitev katerih si je prizadeval.

Neskon─Źna ┼żelja

Mladi Peter se je rodil v verni dru┼żini, ki ga je ┼że od za─Źetka vzgajala in ┼íolala z namenom, da bo neko─Ź slu┼żil Cerkvi. ┼Że zelo hitro se je pokazalo, da je mladeni─Ź zelo nadarjen, zato ga je o─Źe poslal na ┼íolanje v jezuitski zavod Pont ├á Moussonu.

Pri dvajsetih je vstopil v opatijo kot menih in bil kmalu posve─Źen v ma┼ínika. Ker pa je bila njegova ┼żelja kljub veliki nadarjenosti za ┼ítudij slu┼żiti Bogu, je predlagal ve─Ź reform v samostanu, a te niso bile dobro sprejete.

V najve─Źjo rev┼í─Źino

Zaradi ve─Ź zapletov se je potem odlo─Źil, da bo ┼íel za duhovnika v ┼żupnijo, izbral si je najbolj revno, ki je bila takrat prosta, Mattaincourt. Tam je zelo hitro postalo jasno, da je res ─Źlovek, ki mu prav ni─Ź ne pomeni materialno bogastvo. Prav vse je razdajal ljudem in bil vedno pripravljen prisluhniti ┼żupljanom. Hkrati je pospe┼íeval molitev z ustanavljanjem razli─Źnih bratov┼í─Źin. Zapisano je, da je v ┼żupniji poznal prav vsako dru┼żino in njene potrebe.

Ustanovitelj

V ┼żupniji je naprej ┼żelel ustanoviti de┼íko ┼íolo. Ko mu to ni uspelo, mu to ni odvzelo poguma, temve─Ź je za─Źel zbirati deklice in ustanovil dekli┼íko ┼íolo. ─îez ─Źas je iz te dekli┼íke ┼íole nastal prvi samostan ┼íolskih sester na┼íe ljube Gospe.

Ustanova je hitro rasla, ljudje pa so bili vse bolj prepri─Źani, da je med njimi svetnik, tako so ga vedno bolj vabili v druge ┼żupnije in se nanj obra─Źali za nasvete. Zadnja leta svojega ┼żivljenja je moral ┼żal pre┼żiveti kot politi─Źni prebe┼żnik zunaj Francije, saj se ni strinjal s takratno oblastjo.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement