Aleteia
La fête du jour

Sreda, 6. november
Sveti Lenart

opat in muńćenec

Rodil se je v 5. st. v Franciji,

umrl je leta 559 pri Limogesu v Franciji.

Zavetnik:¬†kmetov, hlapcev, hlevov, Ňĺivine in konj, priproŇ°njik v vseh kmeńćkih zadevah; zavetnik kljuńćavnińćarjev, kovańćev, fuŇĺinarjev, voznikov, nosańćev, sodarjev, trgovcev s sadjem in rudarjev, porodnic in za dobro rojstvo, neplodnih Ňĺensk, jetnikov, priproŇ°njik proti glavobolu in duŇ°evnim boleznim

 

Odvrgel vse plemiŇ°ke pravice in postal duhovnik

Lenart naj bi se rodil v frankovski plemiŇ°ki druŇĺini.¬†Na dvoru frankovskega kralja Klodvika I. se je Ňĺe kot deńćek uril in vzgajal za viteza ter pozneje postal kraljev svetovalec. Na dvor je pogosto zahajal reimski nadŇ°kof sveti Remigij, ki je Lenarta seznanjal s krŇ°ńćanstvom. To ga je tako prevzelo, da se je kmalu dal krstiti, se odrekel svojemu plemiŇ°kemu poreklu in bil ńćez ńćas posveńćen v duhovnika. S svojim zgledom in besedo, zlasti pa s ńćudeŇĺnimi ozdravljenji, ki so jih bili ljudje deleŇĺni po njegovi priproŇ°nji, je za krŇ°ńćansko vero pridobil tudi mnoge svoje vrstnike.

Z oslovo pomońćjo je dolońćil meje opatije

NadŇ°kof Remigij ga je posvetil v Ň°kofa in kralj ga je hotel imeti na Ň°kofiji blizu dvora. Lenart pa si tega ni Ňĺelel, zato se je izselil iz Reimsa in najprej vstopil v samostan pri Orleansu, pozneje pa zaŇĺivel kot puŇ°ńćavnik. O Lenartu pravi legenda, da je nekońć s svojimi molitvami pomagal noseńći kraljici, ki je bila s kraljem v gozdu, kjer je bival, na lovu. Kraljińćina noseńćnost se je zapletla in Ňĺivljenje obeh, nje in otroka, je bilo v nevarnosti. Po sreńćno prestanem porodu mu je kralj v zahvalo podaril toliko zemlje, kolikor jo je lahko v eni nońći objahal na svojem oslu. Tako je na tistem mestu nastala noblaŇ°ka opatija, sńćasoma pa mesto Saint-Leonard.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement