Aleteia
La fête du jour

Torek, 5. maj
Sveti Gotard

Å¡kof

Rodil se je leta 960 v Reichersdorfu pri Neideraltaichu na Spodnjem Bavarskem v Nemčiji,

umrl je 5. maja 1038 v Hildesheimu, prav tako v Nemčiji.

Zavetnik: Je zavetnik škofije Hildesheim; priporočajo se mu bolniki s protinom, revmatizmom, ledvičnimi kamni in pri otroških boleznih.

Sin revnega kmeta, ki spremeni sloveč samostan

Bil je kmečkega rodu. Njegov oče Ratmund je služil v nekoč slovečem samostanu Niederaltaich. Samostan je bil pred časi precej premožen, a je v tistem času že obubožal. Kljub temu pa je bil Gotard bister mladenič, na katerega so samostanski bratje že kmalu postali pozorni, v samostanski šoli pa je bil deležen odlične izobrazbe in vzgoje. Pozneje se je zanj zavzel salzburški nadškof Friderik in mu pri sebi omogočil nadaljevanje šolanja. Škof ga je med drugim pripravljal na reformo samostana, ki jo je pozneje tudi izvedel.

Kljub iskreni želji po življenju v samostanu izvoljen za škofa

Po vrnitvi iz Salzburga je namreč Gothard v Niederaltaichu, nekdanjem samostanu avguštinskih kanonikov, vpeljal pravila sv. Benedikta in samostan spremenil v benediktinski. Postal je prior, nato pa opat. Po njegovi zaslugi je samostan kmalu postal eden najpomembnejših v salzburški nadškofiji in center t. i. lotarinške reforme (reforma v duhu strogega benediktinskega meništva, poleg škofov so jo podpirali  tudi lotarinški plemiči). Gospodarsko je hitro napredoval, škof pa je sposobnemu Gothardu zaupal tudi prenovo drugih samostanov. Tako je bil med drugim opat v Tegernseeju in v Hersfeldu, ki ju je gospodarsko in duhovno popolnoma prenovil. Po smrti škofa so Gotarda soglasno izvolili za njegovega naslednika. Čeprav bi raje ostal menih, je izvolitev sprejel, a tudi kot škof živel v meniški skromnosti in strogosti.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement