Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 3. november
Sveti Martin de Porres

redovnik

Rodil se je 9. decembra 1569 v Limi v Peruju,

umrl je 3. novembra 1639, prav tako v Limi.

Zavetnik:┬á Je zavetnik ve─Ź mest in ┼íkofij, ─Źrncev oz. mulatov, reve┼żev, frizerjev, loterije in zmagovalcev na loteriji, javnega zdravja, javnih in dr┼żavnih ┼íol, televizije, socialne pravi─Źnosti, pripro┼ínjik proti podganji in mi┼íji nadlogi, (v Limi) zavetnik doma─Źih ┼żivali. V mnogih de┼żelah je tudi zavetnik bolni┼íkih stre┼żnikov, ranocelnikov in zdravnikov.

Najprej preziran, potem pa so po njem┬áspra┼íevale mno┼żice

Bil je nezakonski sin Juana (Janeza) de Porresa, ┼ípanskega viteza iz Burgosa, in temnopolte matere Ane Velazquez. Imel je ┼íe sestro Ivano.┬áZaradi rev┼í─Źine in rasne zaznamovanosti se ni mogel ┼íolati, zato pa si je pri brivcu in kirurgu Mateju Pastorju pridobil veliko znanja in izku┼íenj kot ranocelnik in lekarnar.┬áMartin je ┼że od otro┼ítva trpel zaradi svojega porekla, veliko zmerljivk in poni┼żevanj je moral prestati tudi v samostanu, kamor je kot preprost lai┼íki brat lahko vstopil le po naklonjenosti redovnega predstojnika. Zaradi po┼żrtvovalnega dela z bolniki in ranjenci je zaslovel ┼że pred vstopom v samostan, pa tudi samostan je kmalu postal kraj, kamor so se zatekali pomo─Źi potrebni in obupani, da bi pri njem dobili nasvet in pomo─Ź.

Mno┼żica je drla k njegovem grobu

Martin je v bolni┼ínico spremenil tudi hi┼ío svoje sestre, pozneje pa je v mestu pod njegovim vodstvom delovala ┼íe siroti┼ínica, kuhinja za reve┼że in ┼ítevilne druge dobrodelne ustanove.┬á┼Że za ─Źasa ┼żivljenja so mu pripisovali razli─Źne ─Źude┼żne mo─Źi zdravljenja in vedenja, imel naj bi sposobnost sporazumevanja z ┼żivalmi, bilokacije in lebdenja v zraku. Med molitvijo je njegovo celico napolnila posebna svetloba.┬áPotem ko je ves dan stregel bolnikom in ranjencem, je no─Ź pogosto prebil v molitvi in pokori. Spal je le dve, tri ure, se veliko postil, mesa pa sploh ni u┼żival.┬áOb smrti so ljudje trumoma prihajali v njegovo celico, da bi ga ┼íe enkrat videli. Vsak si je kot relikvijo odrezal majhen ko┼í─Źek njegovega habita, tako da so ga morali kar trikrat preoble─Źi. Pokopali so ga na samostanskem pokopali┼í─Źu; ko so ga po 25 letih izkopali, je bilo njegovo truplo popolnoma ohranjeno.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement