Aleteia
La fête du jour

Torek, 29. september
Mihael, Gabrijel in Rafael

nadangeli

Mihael je že od nekdaj najbolj češčen angel, v Stari zavezi kot varuh izvoljenega ljudstva, v Novi zavezi varuh Cerkve, zavetnik umirajočih, ki tehta ob smrti duše. V praborbi med dobrimi angeli in angeli, polnimi napuha, je bil zastavonoša in vodnik nebeške vojske. Njegovo ime pomeni kdo kakor Bog, kar je bilo geslo vseh Bogu zvestih angelov v tisti silni duhovni vojski med milijardami angelov nasproti geslu prevzetnih angelov nad zvezde hočemo postaviti svoje prestole in Najvišjemu hočemo biti enaki.

Nadangel Gabrijel je v najtesnejši zvezi z učlovečenjem Božjega Sina. Gabrijel, po slovensko božja moč, se je sam predstavil Zahariju, ko mu je naznanil Janezovo rojstvo: "Jaz sem Gabrijel, ki stojim pred Bogom." Gabrijel je angel učlovečenja druge božje osebe. Šest mesecev po obisku pri Zahariju je prišel k Mariji in ji povedal, da jo je Bog izbral za človeško mater svojemu Sinu. Tudi razložil ji je, kako se bo to zgodilo. On je prvi, ki je izgovoril ime Jezus. Najbrž je bil tudi angel, ki je oznanil Jezusovo rojstvo betlehemskim pastirjem.

Rafael pomeni božje zdravilo. O njem govori Tobijeva knjiga. V podobi lepega mladeniča je spremljal Tobijevega sina na poti v daljno mesto. Tam je mladi Tobija po Rafaelovem nasvetu zasnubil Raguelovo hčer Saro. Mladoporočenca je spremljal pri vrnitvi na Tobijev dom. Sinu je povedal, kako naj mazili očetove oči, da bo spregledal. Ko so ga hoteli poplačati, se je nadangel Rafael predstavil: "Jaz sem namreč Rafael, eden izmed sedmih angelov, ki stojimo pred Gospodom." (Tob 12, 15)

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement