Aleteia
La fête du jour

Torek, 26. maj
Sveti Filip Neri

duhovnik

Rodil se je 21. julija 1515 v Firencah v Italiji,

umrl je 26. maja 1595 v Rimu.

Zavetnik:¬†Je zavetnik humoristov; priporońćajo se mu tudi proti Ňĺenski neplodnosti, proti boleznim sklepov¬†in proti potresu.

MoŇĺ, ki je v otroŇ°tvu izgubil veliko

Bil je sin revnega notarja in alkimista FranńćiŇ°ka. Imel je Ň°e brata, ki pa je kmalu umrl, ter sestri Katarino in Elizabeto. Tudi mati Lukrecija da Mosciano¬†je zelo kmalu umrla, tako da je za otroke skrbela mańćeha Aleksandra.¬†Najprej je postal strińćev trgovski pomońćnik, nato pa je v Rimu kar Ň°estnajst let delal kot vzgojitelj pri neki druŇĺini.¬†

Znańćaj, ki je privabljal mnoge

Bil je odprtega, ljubeznivega in Ň°aljivega znańćaja, obdarjen z izredno domiŇ°ljijo. Imel je veselje do umetniŇ°kega ustvarjanja in k njemu je spodbujal¬†mnoge znane osebnosti tistega ńćasa na vseh podrońćjih.¬†V duhovnika je bil posveńćen pri sedemintridesetih letih, leta 1551.¬†Skupaj s svojim spovednikom je najprej ustanovil skupnost duhovnikov, ki je skrbela za romarje v Rimu in okrevajońće bolnike, nato pa je leta 1552 ustanovil duhovniŇ°ko zdruŇĺenje oratorijancev, ki je bilo pozneje povzdignjeno v kongregacijo.

Sveto "ńćudaŇ°tvo"

҆e danes bi sveti Filip Neri s svojo pojavo zbujal zańćudenje in brŇĺkone tudi veliko posmeha, kaj Ň°ele v ńćasu, v katerem je Ňĺivel. S svojim "ńćudaŇ°tvom"¬†se je Ňĺelel zavarovati pred oŇ°abnostjo, Ňĺelel je ostati poniŇĺen in razveseljevati ljudi. Bil je velik ljubljenec ljudstva, zlasti otrok, ob njem so se zbirali in pri njem iskali nasvet tako¬†reveŇĺi kakor tudi posvetni in cerkveni veljaki. Ob njegovem zgledu in pridigah so se ljudje dobesedno mnoŇĺińćno spreobrańćali h krŇ°ńćanstvu.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement