Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 24. februar
Sveti Matija

apostol

Rodil se je v 1. stoletju v Betlehemu,

umrl je┬ámu─Źeni┼íke smrti v Etiopiji okrog leta 63.

Zavetnik:┬átesarjev, kroja─Źev, stavbenikov, mesarjev, kova─Źev in sla┼í─Źi─Źarjev, pripro┼ínjik proti alkoholizmu, oslovskemu ka┼ílju, ─Źrnim kozam, neplodnosti v zakonu

Naslednik "izdajalca"

Matija je bil kot apostol naslednik nesre─Źnega izdajalca Juda I┼íkariota. V Apostolskih delih beremo, kako so se apostoli po Jezusovem vnebohodu veseli vrnili z Oljske gore in so z devetdnevnico v dvorani zadnje ve─Źerje pri─Źakovali Svetega Duha. V teh dneh je bil Matija izbran za apostola. Treba je bilo dopolniti ┼ítevilo apostolskega zbora. Volili so pod vodstvom apostola Petra.

Apostol daljne Etiopije

Tako je resni─Źno sam Bog dal Cerkvi dvanajstega apostola namesto izdajalca Jude┼ża in na sv. Matiji se je prav po ─Źrki dopolnilo, kar pomeni njegovo ime, ki ga slovenimo z Bogdan. Da ga je sam Bog poklical v apostolski zbor, poudarja tudi cerkvena molitev: "O, Bog, ki si bla┼żenega Matijo pridru┼żil zboru svojih apostolov, daj, prosimo, da bomo po njegovem posredovanju vedno ─Źutili nad seboj tvoje prisr─Źno usmiljenje." Zgodovina nam ni sporo─Źila, kam je ┼íel Matija oznanjat evangelij, ko so se apostoli raz┼íli po vsem takrat znanem svetu.┬áPo nekem izro─Źilu je Matija oznanjal kr┼í─Źanstvo po Judeji, potem pa med pogani v Etiopiji, kjer je umrl mu─Źeni┼íke smrti. Po Srednji Evropi je znan kot vremenski svetnik.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement