Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 20. januar
Sveti Sebastijan

muńćenec

Rodil se je v 3. stoletju v Narbonnu v Franciji,

umrl je leta 288 v Rimu.

Zavetnik:¬†umirajońćih,¬†trgovcev¬†z¬†Ňĺelezom,¬†lonńćarjev,¬†kositrarjev,¬†vrtnarjev,¬†strojarjev,¬†vojakov,¬†vojnih invalidov, kopalcev¬†vodnjakov, priproŇ°njik proti¬†kugi ter¬†proti bolezni¬†Ňĺivine

ŇĹivljenje zastavljati za Boga

Sebastijan je bil stotnik cesarske telesne straŇĺe. Ko se je zańćelo preganjanje kristjanov, je obiskoval jeńće, v katere je kot ńćastnik dvorne straŇĺe imel prost dohod, in v njih tolaŇĺil svoje brate po veri in jih opogumljal za poslednji boj. Prijatelji so ga svarili, naj bo previden. Hrabri stotnik je odgovoril: "Ali se sme vojak bati nevarnosti? ńĆe zastavlja svoje Ňĺivljenje za cesarja, zakaj bi ga ne zastavljal tem bolj za Boga?"

Obsojen na pońćasno in muńćno smrt

Sebastijana so zaradi njegove vere obsodili. Ob obsodbi je samemu cesarju Maksimiljanu rekel: "Vedno sem prosil Kristusa za tvoje zvelińćanje. Boga, ki je v nebesih, sem prosil za blagor rimskega cesarstva; nespametno pa se mi zdi moliti bogove, ki so iz kamna." Cesar ga je izrońćil spretnim afriŇ°kim strelcem, da bi ga s puŇ°ńćicami pońćasi umorili; ga ne zadeli v glavo ali srce, temveńć mu zadali kar najveńć ran. ńĆeprav je bil s puŇ°ńćicami ves posut, je bil samo navidezno mrtev in je potem ob skrbni negi svetniŇ°ke "vdove" Irene popolnoma okreval.

Ońćitki cesarju

҆el je k cesarju, ki je bil preseneńćen: "Kaj nisi ti tisti BoŇ°tjan, ki sem ga ukazal prebosti s puŇ°ńćicami?" BoŇ°tjan mu je odgovoril: "Sem. A Gospod Jezus mi je vrnil Ňĺivljenje, da ti morem javno ońćitati, kako po krivici preganjaŇ° kristjane." Jezen ga je cesar¬†nato dal odvesti na dirkaliŇ°ńće in ga tam pobiti.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement