Aleteia
La fête du jour

Torek, 12. maj
Sveti Leopold Mandińć

redovnik

Rodil se je 12. maja 1866 v Herceg Novem v Boki Kotorski,

umrl je 30. junija 1942 v Padovi v Italiji.

Zavetnik: spovednikov

Graditelj mostov med vzhodom in zahodom

Bogdan (takŇ°no je bilo njegovo krstno ime) je bil 12. otrok v hrvaŇ°ki druŇĺini, ki je Ňĺivela na obmońćju danaŇ°nje ńĆrne gore. ҆estnajstleten je stopil v kapucinski red v Vidmu (Udine), ki spada v beneŇ°ko provinco. Pri preobleki je dobil redovniŇ°ko ime Leopold. Leta 1890 je bil v Benetkah posveńćen za maŇ°nika.

V prvih duhovniŇ°kih letih ga je preŇĺemal ekumenski duh, zato je Ňĺelel v domovino, da bi gradil mostove med vzhodno in zahodno Cerkvijo. Zaradi krhkega zdravja mu predstojniki tega niso dovolili. Kljub temu je nekaj ńćasa deloval na ozemlju sedanje HrvaŇ°ke, in sicer v Zadru (leta 1890) in dobro leto v Kopru (med letoma 1906 in 1907) .

ŇĹivljenje v spovednici

Od takrat pa do smrti leta 1942 je bil spovednik v kapucinskem samostanu v Padovi. Nekaj ńćasa je bil vzgojitelj mladih redovnikov, vendar se je vedno znova vrańćal v spovednico. Ostal pa je vedno povezan z domovino, saj ni nikoli sprejel italijanskega drŇĺavljanstva. Zato je tudi moral za nekaj ńćasa oditi v izgnanstvo.

Njegovo prińćevanje in muńćeniŇ°tvo hkrati je bila njegova spovednica. Od jutra do veńćera so jo oblegali ljudje najrazlińćnejŇ°ih stanov od blizu in daleńć. Skrivnost njegovega uspeha je bila prav gotovo v iskreni poboŇĺnosti, s katero je sprejemal vsakega spovedanca. ŇĹe takoj po njegovi smrti so se ljudje zańćeli zatekati k njemu z molitvami in so mu izrońćali v usliŇ°anje svoje proŇ°nje.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement