Aleteia
La fête du jour

Torek, 1. september
Sveti Egidij (Tilen)

puščavnik

Rojen: v 7. stoletju (okoli leta 650) v Atenah v Grčiji,

Umrl: 1. septembra 720 v kraju St.-Gilles v Franciji.

Zavetnik: Koroške in Štajerske; Nürnberga, Osnabrücka, Braunschweiga, Toulousa, Celovca, Gradca in Edinburga; lovcev, pastirjev, konjskih trgovcev, brodolomcev, lokostrelcev, beračev, doječih mater; priprošnjik proti duševnim boleznim, proti nerodovitnosti pri ljudeh in živalih, proti suši, za dobro spoved, v zapuščenosti, za dobro letino in živino, za lepo vreme, proti ognju, streli in kugi, proti rakavim obolenjem.
Sin kralja, ki se je umaknil v samoto

Po Zlati legendi naj bi bil bogatega in plemenitega rodu, sin atenskega kralja Teodora in kraljice Pelagije. Očitno je bil edinec, saj je po smrti staršev vse njihovo premoženje razdal ubogim. Kar nekaj svetnikov je bilo poleg svetega Frančiška Asiškega tesno povezanih z naravo in živalmi. Eden izmed teh je sveti Tilen ali Egidij. Živel je kot samotar v votlini, družbo mu je delala košuta.

Romarska pot, ki je bila ena najbolj obiskanih v Evropi

Pozneje pa naj bi po izročilu ustanovil opatijo in jo vodil po pravilih sv. Benedikta, sam pa naj bi še naprej bival v skalni votlini.  V srednjem veku so ga zelo častili, predvsem v Franciji in v vsej srednji Evropi. Zato imamo po njem številna krajevna imena (Šentilj). Pri nas mu je posvečenih deset župnijskih in osem podružničnih cerkva. Puščavnikov grob v Saint-Gillesu je v 11. stoletju postal za Rimom in Kompostelo najbolj obiskana božja pot. Leži namreč ob pomembni romarski cesti v Santiago de Compostela in je bil nekoč zbirno mesto stotisočev romarjev.

Vir: druzina.si 

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement