Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 3. december
Sveti Frančišek Ksaver

redovnik in misijonar

Rodil se je 7. aprila leta 1506 na družinskem gradu Javier blizu Pamplone v pokrajini Navarra v Španiji,

umrl je 3. decembra leta 1552 na otok Sancian pri Kantonu na Kitajskem.

Zavetnik: Indije, misijonarjev ter misijonov na Vzhodu; mornarjev; številnih krajev in škofij; priprošnjik za srečno zadnjo uro, proti viharju, proti kugi

Rojen v bogati in visoko izobraženi družini

Rodil se je kot Francisco de Yasu y Xaver očetu don Juanu (Ivanu) Yasu in materi Mariji de Azpilcueta. Bil je najmlajši otrok: imel je še brata Mihaela in Ivana ter sestre Ano, Magdaleno in Marijo, ki sta postali redovnici. Družina je pripadala visokemu navarskemu plemstvu, oče je doktoriral v Bologni, bil predsednik kraljevega sveta in kraljevi svetovalec. Osnovno izobrazbo je prejel doma, nato je odšel na študij na Sorbono v Parizu, kjer je ostal enajst let. Skupaj s Petrom Fabrom in Ignacijem Lojolskim je živel v kolegiju svete Barbare, doštudiral filozofijo, nato pa še teologijo.

Eden izmed največjih misijonarjev Cerkve

Bil je eden izmed sedmih študentov, ki so pod vodstvom Ignacija Lojolskega 15. avgusta 1534 v Marijini kapeli na Montmartru naredili večne zaobljube uboštva in čistosti ter s tem postavili temelje jezuitskega reda, Družbe Jezusove. Posebnost članov družbe je med drugim tudi, da poleg treh redovnih zaobljub – uboštva, čistosti in pokorščine – izrekajo še četrto zaobljubo, to je popolno pokorščino papežu. Štiri leta po posvečenju se je kot papežev nuncij in poslanec portugalskega kralja odpravil v Indijo. Tu je najprej misijonaril v Goi, nato pa odšel na Ribiško obalo, med paravane (kasta ribičev), v Malako in na Moluške otoke. Po odkritju Japonske se je odpravil tja, se po nekaj letih zopet vrnil v Indijo, pred smrtjo pa se je odpravil še na Kitajsko.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement