Aleteia
La fête du jour

Sreda, 26. avgust
Sveta Ivana Elizabeta Bichier des Ages

redovnica

Rodila se je 5. julija 1773 na gradu Les Ages v La Blancu v Franciji,

umrla je 26. avgusta 1838 v La Puyeu v Franciji.

Zavetnica: nima posebnega patronata

Dekle, ki je moralo ohranjati dru┼żino pri ┼żivljenju

Rodila se je v pobo┼żni plemi┼íki dru┼żini skupaj s tremi brati. O─Źetu je bilo ime Anton, bil je lord, mati pa je bila Marija Augier de Moussac.┬áIvana je zgodnje otro┼ítvo pre┼żivela v varnem in toplem zavetju doma─Źe pobo┼żne dru┼żine. V samostanski ┼íoli v Poitiersu, kamor so jo star┼íi poslali staro deset let, je prejela osnovno izobrazbo, nato pa se je vrnila domov in pomagala materi pri gospodinjstvu. Tik pred za─Źetkom francoske revolucije ji je umrl o─Źe, starej┼íi brat se je izselil, tako da je vse breme gospodarstva padlo na njena ramena. Stric po materini strani, kanonik de Moussac, jo je vzel za nekaj ─Źasa k sebi, da bi jo uvedel v knjigovodstvo in trgovsko stroko. Z veliko te┼żavo, potem ko sta morali z materjo nekaj tednov pre┼żiveti celo v je─Źi, ji je uspelo re┼íiti del dru┼żinskega premo┼żenja.

Skrivanje zaradi revolucije

S tem je bila re┼íena skrbi za doma─Źe, tako da se je lahko umaknila na grad De la Guimetiere, da bi la┼że uresni─Źila hrepenenje po globokem notranjem ┼żivljenju, ki ga je nosila v sebi. Izkoristila je vsako prilo┼żnost in velikokrat prestala kar nekaj naporov, da se je lahko udele┼żila svetih ma┼í, ki so jih na skrivaj opravljali duhovniki, ki niso hoteli prise─Źi na revolucijo. Tako je neko─Ź pri ma┼íi na skednju v Marsyllisu do┼żivela "usodno" sre─Źanje: ma┼íeval je ┼żupnik iz Mailleja Andrej Hubert Fournet, svet duhovnik, ki je odtlej postal njen duhovni voditelj in tesen svetovalec. Potem ko je bila dose┼żena verska svoboda, je bil prav on tisti, ki je Ivano Elizabeto Bichier nagovoril, da bi ustanovila kongregacijo za pou─Źevanje revnih otrok in oskrbo bolnikov.

Skrb za uboge in bolne otroke

Ivana Elizabeta se je namre─Ź ┼że do tedaj ukvarjala z obiski ubogih in negovanjem bolnikov; miniti pa so morala ┼íe tri leta, da je zamisel dobila tudi konkretno organizacijsko obliko. H─Źere kri┼ża sv. Andreja so za─Źele svojo "pot" na gradu Molante in leta 1807 naredile prve obljube ter oblekle zna─Źilno redovno obleko. Ustanova pa je rasla po─Źasi in se spopadala z mnogimi za─Źetnimi te┼żavami, a vztrajala tudi v rev┼í─Źini in pomanjkanju. Odprle so malo ┼íolo, sprejemale sirote, pa tudi uboge starej┼íe ljudi v varstvo svoje ustanove. Po─Źasi pa se je ┼ítevilo sester in ustanov za─Źelo ve─Źati; leta 1816 je ┼íkof v Poitiersu kongregacijo priznal in potrdil pravila. Kongregacija je rasla in Ivana Elizabeta je bila kot mati prednica nenehno na potovanjih.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement