Aleteia
La fête du jour

─îetrtek 25. junij
Sveti Prosper iz Akvitanije

laik

Rodil se je leta 390 v Galiji v Limogesu,

umrl je okoli leta 455 v Rimu v Italiji.

Zavetnik: nima posebnega patronata

Branitelj svetega Avguština

Velja za enega izmed najmlaj┼íih u─Źencev sv. Avgu┼ítina, pozneje pa je bil najbli┼żji sodelavec pape┼ża sv. Leona Velikega. V mladosti je obiskal ┼ítevilne kraje, kjer bi se lahko kaj nau─Źil, in kon─Źno pristal pri menihih v Marseillu. Nekatera poro─Źila pri─Źajo, da je to storil potem, ko je svojo ┼żeno prepri─Źal, da je ┼íla v samostan.

Nekateri menihi niso odobravali Avgu┼ítinovega nauka o predestinaciji. S prijateljem Hilarijem je leta 428 o tem pisal temu velikemu afri┼íkemu mislecu. Sv. Avgu┼ítin mu je takoj odgovoril in napisal ┼íe dve deli o tem vpra┼íanju. Po njegovi smrti leta 430 je Prosper ─Źutil dol┼żnost, da brani velikega u─Źitelja. Pridobil je tudi pape┼ża Celestina I., da je pisal ┼íkofom v Galijo o velikih Avgu┼ítinovih zaslugah za utrditev pravega nauka. Sre─Źen je bil, da je koncil v Efezu obsodil tudi Pelagija v Avgu┼ítinovem smislu.

Pomembni pape┼żev sodelavec

Novo obdobje se je za─Źelo za Prosperja, ko je bil za pape┼ża izvoljen Leon I. (440ÔÇô460) s pridevkom Veliki. Ta se je tedaj mudil v Galiji, poznal Prosperjevo plemenito voljo, veliko znanje in sposobnost v pisanju. Vzel ga je s seboj v Rim. Prosper se je poslej zvesto dr┼żal Leona, znanega po daljnovidnosti, treznosti in globini. Sklepali bi lahko celo, da je Prosper prispeval, da so spisi pape┼żeve pisarne tako ognjeviti in prepri─Źljivi.

S pape┼żem sta se med seboj sre─Źno dopolnjevala.┬áVse ┼żivljenje je ostal laik in je prizadevno gojil svojo bogoljubnost. Napisal je knjigo O poklicanosti vseh narodov (k zveli─Źanju). V njej je izrazil silno ┼żeljo, da bi vse ljudi pridobil za Kristusa. Vedno ga je vodila misel, da mora vse svoje darove uporabiti za ta namen.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement