Aleteia
La fête du jour

Torek, 22. oktober
Sveti Janez Pavel II.

pape┼ż

Rodil se je 18. maja 1920 v Wadovicah na Poljskem,

umrl je 2. aprila 2005 v Rimu v Italiji.

Zavetnik:┬ámladih dru┼żin in svetovnega dneva mladih

Zgodnje smrti v dru┼żini

Bil je mlaj┼íi od dveh bratov. Veselje in brezskrbnost otro┼ítva mu je prekinila prezgodnja smrt matere, ki je umrla, ko je imel Karol devet let (1929). Tri leta zatem (1932) je umrl tudi starej┼íi brat Edmund in leta 1941 je Karol pri 21 letih izgubil ┼íe o─Źeta. Vzgojen je bil v najbolj zdravem domoljubnem in verskem izro─Źilu; od o─Źeta, globoko vernega kristjana, se je nau─Źil pobo┼żnosti in ljubezni do bli┼żnjega, ki jo je hranil z vztrajno molitvijo in prejemanjem zakramentov.

Lire aussi :

Poteze njegove duhovnosti, ki jim je bil zvest do smrti, so bile iskrena pobo┼żnost do Svetega Duha in ljubezen do Marije.┬áBogata osebnost mladega Karola je dozorela v prepletanju njegovih intelektualnih, moralnih in duhovnih darov ter dogajanja tistega ─Źasa, ki je zaznamovalo zgodovino njegove domovine in Evrope.

Neverjeten talent za gledali┼í─Źe

V gimnazijskih letih se je pokazala njegova ┼żilica za gledali┼í─Źe in poe┬şzijo, kar je gojil prek dejavnosti v gledali┼íki skupini Filolo┼íke fakultete jagelonske univerze, kamor se je vpisal v akademskem letu 1938.

Lire aussi :

Med nacisti─Źno okupacijo Poljske je ob tajnem nadaljevanju ┼ítudija ┼ítiri leta delal (od oktobra 1940 do avgusta 1944) kot delavec v tovarni Solvay in od znotraj do┼żivel dru┼żbene probleme delavskega okolja in tako nabral dragoceno dedi┼í─Źino izku┼íenj, na katera se je oprl v prihodnjem dru┼żbenem nauku, najprej kot krakovski nad┼íkof in potem kot pape┼ż. V tistih letih je v njem dozorela ┼żelja po duhovni┼ítvu, h kateremu se je obrnil z obiskovanjem tajnih predavanj iz teologije v krakovskem semeni┼í─Źu od oktobra 1942 dalje.

Lire aussi :


Pape┼ż, ki je "objemal" svet

16. oktobra 1978 je bil izvoljen za rimskega ┼íkofa in pape┼ża in je prevzel ime Janez Pavel II. Njegovo pastirsko srce, povsem predano bo┼żjemu kraljestvu, se je raz┼íirilo na ves svet, Kristusova ljubezen ga je nosila, da je obiskoval rimske ┼żupnije, oznanjal evangelij v vseh okoljih; ta ljubezen je bila tudi gibalo brez┼ítevilnih apostolskih potovanj po vseh celinah, na katera je ┼íel, da bi v veri potrdil brate v Kristusu, potola┼żil obupane, ponesel sporo─Źilo sprave med kr┼í─Źanske Cerkve, gradil mostove prijateljstva med verniki v edinega Boga in z ljudmi dobre volje.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement