Aleteia
La fête du jour

Sreda, 22. januar
Sveti Anastazij

muńćenec

Rodil se je okoli leta 600 v vasi Rasinemi v pokrajini Raseh v Perziji,

umrl je 22. januarja 628 v kraju Betsaloe v Perziji.

Zavetnik: zlatarjev, proti glavobolu in obsedenosti

Iz razdejanja se je rodila vera

Perzijski kralj Kozroes je leta 614 osvojil in poŇĺgal Jeruzalem, razdejal cerkve in boŇĺji grob ter ugrabil relikvije svetega kriŇĺa in jih odpeljal s seboj v Perzijo. Zanje se je zańćel zanimati mlad perzijski vojak Magundat. Izvedel je, da je na tem kriŇĺu trpel in umrl Bog kristjanov in se tako Ňĺrtvoval za grehe vsega sveta. Mladenińća je to pretreslo in prevzelo, zato je Ňĺelel natanńćneje spoznati krŇ°ńćanstvo. Zapustil je vojaŇ°ko sluŇĺbo in odŇ°el v mesto Hierapolis. Tu se je pri nekem zlatarju, kristjanu, uńćil krŇ°ńćanskih resnic, z njim obiskoval cerkev ter se navdihoval ob Ňĺivljenjepisih raznih muńćencev. Sklenil je, da tudi sam postane kristjan.

Prińćevanje med vraŇĺarji in vojaki

V Cezareji je, podobno kakor povsod, kamor ga je pot zanesla, pogumno pozival razne vraŇĺarje in vojake, naj opustijo svoje poganstvo in sleparije, kot je to storil on, ko je postal kristjan. Oznańćili so ga za ovaduha, ga prijeli in vrgli v jeńćo. Namestnik perzijskega kralja ga je veńćkrat zasliŇ°eval in preprińćeval, naj se vrne k perzijski veri, a zaman. Grozil mu je s kriŇĺanjem, v kamnolomu je moral v verigah nositi teŇĺko kamenje, prenaŇ°ati sramotenje in muńćenje, a ni klonil.

Trpljenje in smrt za Boga

Nazadnje so ga odvlekli v Perzijo, da bi mu sodil kralj. Ker je tudi tu ostal trden v svoji veri, so ga po hudem muńćenju (obesili so ga za roko, na nogo pa mu navezali teŇĺak kamen ter ga tako pustili viseti) skupaj s Ň°e sedemdesetimi drugimi kristjani zadavili in mu odsekali glavo.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement