Aleteia
La fête du jour

─îetrtek, 20. avgust
Sveti Bernard

opat in cerkveni u─Źitelj

Rodil  leta 1090 na gradu Fontaines pri Dijonu v Franciji,

umrl je 20. avgusta 1153 v Clairvauxu, prav tako v Franciji.

Zavetnik:┬ázavetnik cistercijanov, Burgundije in Ligurije, Genove in Gibraltarja; pripro┼ínjik proti otro┼íkim boleznim in obsedenosti, proti oku┼żbam ┼żivali, proti viharjem in neurjem, v smrtni uri; zavetnik ─Źebel, ─Źebelarjev in voskarjev

Cvet mladeni─Źev vstopi v samostan

Bil je tretji izmed sedmih otrok. Njegov o─Źe, vitez Teskelin, je pripadal visokemu burgundskemu plemstvu, mati pa je bila Aleta, rojena de Montbard. Z dvaindvajsetimi leti se je s tridesetimi tovari┼íi, "cvetom burgundskega plemstva", pridru┼żil reformirani veji cistercijanov, pri petindvajsetih pa ┼że ustanovil samostan v Clair┬şvauxu in postal njegov opat. Zaslovel je s svojimi gore─Źimi pridigami, bil je velik zagovornik obnovitvenih prizadevanj v Cerkvi ter borec za cerkveno edinost in mir.

Odklonil prav vse ─Źastne slu┼żbe

Bil je skromen, poni┼żen in preprost. Trideset let je pre┼żivel v celici, kjer je lahko sedel ali stal samo sklonjen. Veliko je premi┼íljeval, bil svetovalec znameni┬ştim osebnostim, a je vedno odklonil vse ─Źastne slu┼żbe, ki so mu jih ponujali, tudi slu┼żbo ┼íkofa.┬áCistercijani so reformirana veja benediktinskega reda, ki jo je utemeljil sv. Robert, najve─Ź pa je k ┼íirjenju in organizaciji reda prispeval prav Bernard. Ime imajo po mati─Źni opatiji Citeaux v Franciji. Samostanski red je razdeljen na tri enake dele molitve, dela in po─Źitka (ora et labora, moli in delaj).

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement