Aleteia
La fête du jour

Sreda, 18. december
Sveti Vunibald

opat

Rodil se je leta 701 v Wessexu v Angliji,

umrl pa je 18. decembra 761 v Heidenheimu v Nemńćiji.

Zavetnik:¬†gradbenih delavcev, Ňĺeninov in nevest oziroma zarońćencev

DruŇĺina svetnikov in kraljev

Po rodu je bil iz ene od najuglednejŇ°ih druŇĺin v juŇĺni Angliji. Njegov ońće Rihard in mati Vuna sta bila v sorodstvu s tedanjimi kralji. Imel je Ň°e tri brate in sestro. Poleg njega sta bila za duhovnika posveńćena tudi ońće Rihard in brat Vilibald. Njegov stric pa je bil sveti Bonifacij, apostol Nemcev.

Romanje v Sveto deŇĺelo

Skupaj z ońćetom in bratom Vilibaldom se je odpravil na romanje iz Anglije v Sveto deŇĺelo. Na poti so obiskovali razlińćne samostane po Franciji in Nemńćiji ter spoznavali delo redovnikov. Oba brata sta se ob tem vedno bolj navduŇ°evala za samostansko Ňĺivljenje. Njihova pot se je ustavila, ko je ońće Rihard zbolel in nekaj ńćasa zatem tudi umrl.

ŇĹivljenje v Rimu

Brata pa sta po ońćetovi smrti nekaj ńćasa Ňĺivela v Rimu in tam prouńćevala obrede, poboŇĺnosti in benediktinska redovna izrońćila. Vilibald je po dveh letih in pol nadaljeval svoje romanje v Sveto deŇĺelo, Vunibald pa je zaradi krhkega zdravja ostal v Rimu, kjer je dokonńćal Ň°tudij. Nato se je za kratek ńćas vrnil v Anglijo, kjer je nekaj ńćasa preŇĺivel skupaj z materjo in sestro.

Misijonarsko delo in ustanovitev samostana

Na povabilo strica Bonifacija je misijonaril po nemŇ°kih deŇĺelah. Po nekaj letih misijonarjenja in ob dobrem poznavanju ljudi v Nemńćiji je sklenil, da je za Ň°irjenje krŇ°ńćanske vere najbolj smiselno, da ustanovi samostan v Heidenheimu, vodil ga je s sestro Valburgo. Samostan se je po nekaj letih razvil v najveńćje kulturno in misijonsko srediŇ°ńće v Nemńćiji.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement