Aleteia
La fête du jour

Torek, 15. oktober
Sveta Terezija Avilska

redovnica

Rodila se je 28. marca 1515 v starodavnem mestu Avila v Španiji,

umrla je 4. oktobra 1582 v kraju Alba de Tormes, prav tako v Španiji.

Zavetnica:┬á┼ápanije in ve─Ź mest, vseh karmeli─Źanskih skupnosti, ┼ípanskih pisateljev; v duhovnih stiskah, za milost, da bi mogli moliti; za notranje ┼żivljenje; izdelovalcev pletenic; proti sr─Źnim boleznim in glavobolu

Jasni cilji za ┼żivljenje

Njen o─Źe Alfons Sanchez de Cepeda je bil plemi┼íkega rodu. Bil je dvakrat poro─Źen, v prvem zakonu so se mu rodili trije otroci, v drugem pa deset. Terezija je bila tretji otrok iz drugega zakona, njena mati je bila Beatrika de Ahumada. ┼Że v mladosti je bila┬ádele┼żna ┼ítevilnih misti─Źnih do┼żivetij in zamaknjenj, ki jih je tudi popisala. Zgodaj se je odlo─Źila za redovni┼íki poklic in vstopila v karmel.┬áKarmeli─Źanski red je leta 1156 ustanovil kri┼żarski vitez Bertold iz Kalabrije na gori Karmel v Sveti de┼żeli; leta 1452 je dobil tudi ┼żensko vejo. Pozneje so s pape┼żevim dovoljenjem nekateri samostani za─Źeli ┼żiveti po nekoliko ohlapnej┼íih pravilih. Terezija je v red vstopila 2. novembra 1535.

Z dovoljenjem redovnega provinciala je Terezija leta 1562 ustanovila v Avili nov samostan sv. Jo┼żefa, kjer so sestre posku┼íale obuditi prvotnega duha strogosti in gore─Źnosti. To je za─Źetek velike prenove znotraj obeh vej, mo┼íke in ┼żenske, bosonogih karmeli─Źanov.┬áNjena mistika je trezna in razsodna, odkritosr─Źna in resnicoljubna. Njena duhovnost pa vedra, spro┼í─Źena, odkrita in ljube─Źa.┬áPoleg ┼ítevilnih pisem je napisala avtobiografijo Pot popolnosti, Knjigo o ustanovitvah in Notranji grad. Knjige so prevedene tudi v sloven┼í─Źino.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement