Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 13. januar
Sveti Hilarij

Ň°kof

Rodil se je okoli leta 315 v Poitiersu ob reki Loiri v Franciji,

umrl pa 13. januarja 367, prav tako v Poitiersu.

Zavetnik:¬†¬†Je zavetnik mest Poitiers, La Rochelle in Lucon. Priporońćajo se mu proti revmatizmu, kańćam, kańćjim ugrizom; je zavetnik otrok, ki se uńćijo hoditi, mater, pa tudi bolnikov.

KrŇ°ńćen skupaj z svojo druŇĺino

Bil je iz premoŇĺne in ugledne druŇĺine, predstavnice visoke rimske kulture v tedanji Galiji. StarŇ°i so bili pogani, tako da se je dal krstiti Ň°ele v zrelih letih skupaj z Ňĺeno in hńćerko. Njegovo najveńćje delo, ki je izŇ°lo v dvanajstih knjigah, je spis zoper arijance, Sveta Trojica. Poleg tega je napisal Ň°e Ň°tevilne druge apologetińćne knjige, razlage razlińćnih svetopisemskih knjig in zańćel v galsko liturgijo uvajati bogosluŇĺne himne.

Borec za pravi nauk

Vse Ňĺivljenje je bil ńćlovek, ki ni poznal polovińćarstva in plitkosti. Bil je blagega in poniŇĺnega, a odlońćnega znańćaja. Hilarij je bil goreńć in neutruden borec proti arijanizmu, nauku, ki je zanikal Kristusovo boŇĺansko naravo. Imenovali so ga kar "zahodni Atanazij". Upodabljajo ga kot preganjalca kańć ali ubijalca zmaja, vńćasih pa tudi, kako mrtvorojenega otroka obudi k Ňĺivljenju. Njegov grob je danes v kripti cerkve Saint-Hilairele-Grand v Poitiersu. Relikvije pa so v 7. stol. prinesli tudi v zgornje Porenje, kjer se je njegovo ńćeŇ°ńćenje hitro razŇ°irilo.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement