Aleteia
La fête du jour

Torek, 11. junij
Sveti Barnaba

sodelavec apostolov in mu─Źenec

Rodil se je pribli┼żno v ─Źasu Kristusovega rojstva na Cipru,

umrl pa je mu─Źeni┼íke smrti leta 61 pri Famagusti, prav tako na Cipru.

Zavetnik:┬átkalcev in sodarjev, pripro┼ínjik proti prepiru, kamnitim plazom, proti to─Źi in ┼żalosti

Trden v ─Źasu nemira

Njegovi star┼íi so bili Judje, premo┼żni kmetje, ki so imeli posestva v Jeruzalemu in okolici. Bil je helenist, Levijevega rodu.┬áSvetemu Barnabi priznavajo naziv apostol, ─Źeprav ga Jezus ni poklical v zbor dvanajsterih, bil pa je eden izmed dvainsedemdesetih u─Źencev, ki so se mu pridru┼żili. Veljal je za izredno prikupnega mo┼ża, o katerem pravi Sveto pismo, da je bil "odli─Źen mo┼ż in poln Svetega Duha in vere"┬á (Apd 11, 24). Apostoli so mu upravi─Źeno nadeli ime Barnaba, sin tola┼żbe, saj je bil edini, ki je sredi zmede in strahu ob dogodkih, povezanih z Jezusovim prijetjem in kri┼żanjem, ohranil mirno kri.

Sošolec sv. Pavla

O njegovi mladosti vemo le, da je bil Jud s Cipra, obiskoval je jeruzalemsko visoko ┼íolo, pou─Źeval ga je Gamaliel, ki se je pozneje v velikem zboru zavzel za kristjane. Bil je eden prvih kristjanov, ki so po Gospodovem vnebohodu prodali posestva in izkupi─Źek prinesli apostolom. Barnaba je postal misijonar med pogani, ┼íe preden je Pavel za─Źel svoja misijonska potovanja, pozneje pa je veliko misijonaril skupaj z njim. S Pavlom ga je tudi sicer vezalo iskreno prijateljstvo: bila sta so┼íolca, zanj se je zavzel pri apostolih in kristjanih po spreobrnjenju ter mu pomagal, da je postal najve─Źji oznanjevalec evangelija.

Smrt zaradi ┼żelje po oznanjevanju

─îez ─Źas sta se Barnaba in Pavel lo─Źila. Barnaba se je vrnil na Ciper, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Nekatera poro─Źila navajajo, da naj bi bil tudi v Rimu in Aleksandriji. Tudi o tem, kdaj in kje naj bi umrl, nimamo to─Źnega podatka. Iz poro─Źil o njegovem mu─Źeni┼ítvu lahko sklepamo, da je umrl na Cipru. Rojaki so ga kamnali, nato pa vrgli truplo na grmado.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement