Aleteia
La fête du jour

Sreda, 11. december
Sveti Damaz I.

pape┼ż

Rodil se je leta 305 v Španiji,

umrl je 11. decembra 384 v Rimu.

Zavetnik: arheologov

 

Z o─Źetom v Rim

Damaz se je rodil v ┼ápaniji, toda ┼że kmalu po njegovem rojstvu mu je umrla mama, zaradi ─Źesar sta skupaj z o─Źetom odpotovala v Rim. Tam je imel mladi fant na voljo vso mogo─Źo u─Źenost. Hitro se je odlikoval na umetni┼íkem podro─Źju. Po nekaterih virih je bil po nekaj letih ┼ítudija eden od bolj sposobnih mo┼ż v vsem cesarstvu. Kmalu po koncu ┼ítudija je za─Źel diakonsko slu┼żbo.

S pape┼żem v izgnanstvo

Ravno zaradi njegove vsestranskosti si ga je takratni pape┼ż Liberij izbral za svetovalca. Tako se je zgodilo, da je Damaz skupaj z Liberijem od┼íel v izgnanstvo v Trakijo.

Po Liberijevi smrti so Damaza z ve─Źino izvolili za novega pape┼ża, vendar nasledstvo ni bilo gladko, saj so nasprotniki v takratni Cerkvi nastavili drugega pape┼ża, kar je povzro─Źilo spopade za katedrom in na boji┼í─Źu. Damaza je vse to zelo skrbelo, bolj kot za polo┼żaj pape┼ża se je bal za ┼żivljenje ljudi, ki bi lahko umrli po neumnosti.

Ponujen odstop od pape┼żevanja

Skrb ga je pripeljala tako dale─Ź, da je bil pripravljen sprejeti odstop in umik v samoto, toda njegovi prijatelji tega niso ┼żeleli in so se obrnili na cesarja. Tako je po njegovem posredovanju lahko Damaz kon─Źno v miru nastopil svoje pape┼żevanje. Tudi vsem nasprotnikom je v trenutku odpustil in jih sprejel nazaj v Rim.

Sveto pismo v srcu

Morda si je zgodovina Damaza ┼íe najbolj zapomnila po njegovi ljubezni do Svetega pisma. Tako je Hieronimu naro─Źil in ga tako finan─Źno kot druga─Źe podprl, da je lahko naredil bolj┼íi prevod Svetega pisma v latin┼í─Źino. Tako je po─Źasi nastal prevod, ki ga imenujemo Vulgata, uporabljalo pa se ga je vse do Drugega vatikanskega koncila.

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement