Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 29. marec
Bla┼żeni Bertold

redovni ustanovitelj

┼Żivel in deloval je v 11. stoletju.

Zaobljuba Bogu

Leta 1097 so se za─Źele kri┼żarske vojne. Njihov namen je bil osvoboditi Sveto de┼żelo izpod muslimanske oblasti. Z velikim navdu┼íenjem so se dvignili evropski kristjani, si pripeli na prsi znamenje kri┼ża in ┼íli v sveti boj. Ko so pa v Sveti de┼żeli zavladali, so se za─Źeli med seboj prepirati in tudi razuzdano ┼żiveti. Tako so s─Źasoma izgubili, kar so prej z velikim trudom pridobili. Med vitezi, ki so se udele┼żili kri┼żarskih vojn, je bil tudi Bertold iz Kalabrije v Italiji. Pred Antiohijo se je vnela krvava bitka in zmaga se je ┼że nagibala na stran muslimanov. V tej hudi stiski se je Bertold zaobljubil, da bo postal menih, ─Źe bo Bog kristjanom naklonil zmago. In res, Bog je zaobljubo sprejel, kristjani so zmagali.

Borni za─Źetki reda

Bertold se je dr┼żal svoje obljube. Leta 1156 se je odpravil z desetimi tovari┼íi na goro Karmel, si z njimi postavil blizu votline, kjer je v starih ─Źasih po ustnem izro─Źilu bival prerok Elija, borno hi┼ío in za─Źeli so pu┼í─Źavni┼íko ┼żivljenje. Tako se je za─Źel slavni karmeli─Źanski red. Bertold je bil prvi poglavar. Odlikovali so ga sveto ┼żivljenje in nenavadne vrline. Bog mu je tudi ┼że za ─Źasa ┼żivljenja naklonil dar ─Źude┼żev.

Kljub zahtevnosti pravil se je red ve─Źal

Karmeli─Źani veljajo ┼że od nekdaj za enega izmed najstro┼żjih mo┼íkih redov. Kljub zahtevnim predpisom se je ┼ítevilo karmeli─Źanov ve─Źalo in v Palestini je nastalo ┼że ┼ítirinajst tak┼ínih redovnih dru┼żin, ki jim je jeruzalemski patriarh Albert leta 1209 potrdil za─Źasna pravila, stalna pa pape┼ż Honorij III. leta 1226. Kmalu nato so zaradi islamske nevarnosti dobili vsi karmeli─Źani ukaz, da zapustijo Sveto de┼żelo. Najprej so se ustavili na Cipru, nato pa je moral vsak oditi v svoj rodni kraj. Tako se je red raz┼íiril po Evropi in se od leta 1245 prilagodil predpisom za bera┼íke redove.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement