Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 24. avgust
Sveti Bartolomej

apostol

Rodil se je v prvem stoletju v Kani v Galileji,

prav tako je umrl v prvem stoletju v mestu Albanopolis v Armeniji.

Zavetnik:¬† rudarjev, mesarjev, knjigovezov, krojańćev, kmetov, vinogradnikov, pekov, pastirjev, sedlarjev, strojarjev, ńćevljarjev, rokavińćarjev, Ň°tukaterjev, trgovcev z oljem, sirom in soljo; priproŇ°njik proti Ňĺivńćnim boleznim, trzanju in koŇĺnim boleznim; zavetnik veńć mest: Frankfurta, Maastrichta, Plzna, Altenburga, Ň°kofije Liege

Prijateljstvo pripelje do Jezusa

Jernej, imenovan tudi Natanael ali Bartolomej, je po vsej verjetnosti ena in ista oseba; na seznamu apostolov namreńć Natanael izrecno ni omenjen, povsod pa se Jerneja omenja skupaj s Filipom. Filip in Jernej sta bila prijatelja, Ň°e preden sta spoznala Jezusa. Filip je bil tisti, ki je Jerneja pripeljal k Jezusu in mu ga predstavil. Gre za prav zanimivo sreńćanje: ko mu je namreńć Filip Ňĺe prej ves navduŇ°en govoril o Jezusu iz Nazareta, se je Jernej zańćudil, ńćeŇ°: "Iz Nazareta more priti kaj dobrega?" Nazareńćani namreńć niso bili ravno na dobrem glasu. Ko sta se spoznala, je Jezus najprej pohvalil to njegovo odkritosrńćnost in poŇ°tenost, popolnoma pa ga je razoroŇĺil, ko mu je povedal, da ga je Ňĺe prej spoznal pod smokvinim drevesom.

Umorjen zaradi dobrih del

Po poznejŇ°em izrońćilu je kot potujońći pridigar odŇ°el v Armenijo, Indijo in Mezopotamijo in tam oznanjal evangelij. Povsod je doŇĺivljal velik uspeh, zaslovel je zlasti zaradi svoje sposobnosti zdravljenja bolnikov, predvsem obsedenih. Tako je bilo tudi na zadnji postaji njegovega oznanjevanja: v glavnem mestu Armenije je obsedenosti od hudega duha ozdravil hńćer kralja Polimija. Kralj in njegova druŇĺina so se spreobrnili, poganski duhovniki pa so v besu proti Jerneju naŇ°ńćuvali kraljevega brata Astiaga. Ta ga je ukazal ujeti in zverinsko muńćiti, na koncu pa ga je obsodil na perzijsko smrtno kazen: Ňĺivemu so mu potegnili koŇĺo s telesa in ga kriŇĺali, po nekaterih virih pa obglavili.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement