Aleteia
La fête du jour

Sobota, 23. november
Sveti Klemen I.

pape┼ż in mu─Źenec

Rodil se je v 1. stoletju v Rimu v Italiji,

umrl je leta 97 v Rimu ali na Krimu, prav tako v Italiji.

Zavetnik:┬áSeville, Aarhusa in Compiegna ter Krima; kamnosekov, obdelovalcev marmorja, klobu─Źarjev in mornarjev; pripro┼ínjik proti otro┼íkim boleznim in otrok, proti vodnim nevarnostim ter ob viharju in neurju

Mo┼ż, ki ga je spreobrnil sam apostol Peter

Rodil se je v Rimu judovskim star┼íem. Spreobrnil naj bi ga apostol Peter. Tudi s Pavlom je bil Klemen v tesnej┼íi zvezi, saj ga je spremljal v Filipe in apostol pravi o njem, da je njegovo ime zapisano v knjigi ┼żivljenja. Kot pape┼ż je razdelil Rim na sedem okrajev in v vsakem so nala┼í─Ź za to dolo─Źeni mo┼żje popisovali trpljenje svetih mu─Źencev. Najbolj pa je znan po posebnem pismu, ki ga je pisal kr┼í─Źanski ob─Źini v Korintu in je eden najstarej┼íih kr┼í─Źanskih spisov. Spreobrnil je tudi mnogo poganov, med njimi sestro cesarja Domicijana Flavijo Domitilo.

Na njegovo priprošnjo je pritekla voda

Zaradi tega ga je cesar Trajan izgnal na polotok Krim, kjer je moral z drugimi obsojenci kopati v rudnikih. Posebno trpljenje teh obsojencev je bila neznosna ┼żeja. Legenda pripoveduje, da se je pape┼ż neko─Ź vrgel na tla in prosil Boga, naj pomaga ┼żejnim sotrpinom. Nenadoma je na skali zagledal jagnje, ki ga je z no┼żico vabilo k sebi. Klemen je odhitel na tisti kraj, udaril s kopa─Źo po skali kakor neko─Ź Mojzes, in iz nje je za─Źel izvirati bistri studenec. Na Krimu je pape┼ż Klemen umrl mu─Źeni┼íke smrti. Legenda pravi, da so mu privezali te┼żko sidro za vrat in ga potopili v morje, da kristjani ne bi na┼íli njegovega trupla. Pa ga je Bog ─Źude┼żno odkril. Pokopali so ga v bli┼żini Hersona.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement