Aleteia
La fête du jour

Petek, 20. december
Sveti Vincencij Romano

duhovnik

Rodil se je 3. junija 1751 v kraju Torre del Greco pri Neaplju v Italiji,

umrl je 20. decembra 1831 v rojstnem kraju.

Zavetnik: arhitektov in benediktincev

Duhovnik, ki je ostal kar doma

Skoraj 40 let (od 1796ÔÇĺ1831) je ostal v svojem rojstnem mestu, najprej kot kaplan, po letu 1799 pa je postal ┼żupnik. Njegova najpomembnej┼ía naloga je bilo oznanjevanje evangelija in to je delal s svojo jasno besedo, v pridigah, ki jih je tudi zapisal v zelo lepem jeziku. Zelo se je trudil, da bi svojim vernikom veselo sporo─Źilo oznanjal prakti─Źno, v zgodbah, da bi la┼żje razumeli, kaj je potrebno storiti za spreobrnjenje, kako mora biti ─Źlove┼íko ┼żivljenje slu┼żba drugim, kako je treba slediti Jezusu in ga posnemati na njegovi poti do bli┼żnjega.

Misijon na "ulici"

┼Żelel je priti v stik z ljudmi, zato se je na nedelje in praznike podal na ulice. Oznanjeval je s pomo─Źjo posebne misijonarske metode: s kri┼żanim v roki je hodil po mestu, zbiral ljudi na kri┼żi┼í─Źih in jim oznanjal. Ta sre─Źanja pa so potem kon─Źali v cerkvi ÔÇĺ od bo┼żje besede k liturgiji. Prizadeval si je za pogosto prejemanje zakramentov, to je sku┼íal dose─Źi predvsem s primerno pripravo. Ves se je predal katehetskemu delu, skrbel je za uboge, bolne, da so ga poimenovali "slavni gara─Ź" in "neutrudni delavec".

Garaški delavec

Stra┼íen izbruh Vezuva (15. junija 1794) pa je uni─Źil skoraj celotno mesto in ┼żupnijsko cerkev. V tej hudi preizku┼ínji se je pokazala vsa njegova apostolska gore─Źnost. Takoj se je vrgel na delo in za─Źel pripravljati vse potrebno za obnovo. Najprej je pomagal ljudem, potem pa je za─Źel obnavljati tudi uni─Źeno ┼żupnijsko cerkev. Sam je veliko fizi─Źno delal in pomagal pri tem, da bi zgradili popolnoma novo, veliko ve─Źjo cerkev. Toda ni delal le na materialnem podro─Źju, zelo si je prizadeval, da bi mestu pomagal tudi s konkretnimi akcijami. Otroke in mlade je pou─Źeval na svojem domu.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement