Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 20. april
Sveta Agnes (Neža)

redovnica

Rodila se je 5. maja 1268 v vasici Gracciano v bližini mesteca Monte Pulciano v Toskani v srednji Italiji,

umrla je 20. aprila 1317, prav tako v Monte Pulcianu.

Zavetnica:  Je zavetnica rojstnega mesta Monte Pulciano, po njej pa se imenuje tudi bližnji zdravilni vrelec (toplice) pri mestu Chianciano.

Dekle, ki je pri 16. letih postalo prednica v samostanu

Rodila se je v bogati, pobožni plemiški družini Segni. Njeni materi je bilo ime Frančiška. V otroških letih je rada častila nebeško Mater in molila. Že s šestimi leti je prosila za vstop k dominikankam, veliko je molila, se postila (petnajst let je preživela ob kruhu in vodi).  Neobičajno zgodaj je vstopila v samostan dominikank in s komaj 16 leti postala prednica v samostanu v Procenu pri Viterbu. Ko je zaradi svetosti vedno bolj slovela, so rojaki želeli, da se vrne v rodno mesto. Neža je tu res sezidala samostan (na mestu javne hiše) in se posvetila molitvi, delu in trpljenju.

Imela je izreden dar

Neža je od Boga prejela dar spoznavanja skrivnosti srca, napovedovanja prihodnjih reči in izreden dar čudežev: mnogi obsedenci so bili ozdravljeni že samo s tem, da se jim je približala, večkrat je pomnožila kruh, ozdravila številne bolnike, na njeno priprošnjo je bil obujen otrok. Med molitvijo je v zamaknjenju lebdela nad tlemi, imela je videnje Marije in Jezusa kot otroka. Kjer je v molitvi pokleknila, so vzcvetele vijolice, lilije in vrtnice.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement