Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 16. februar
Sveta Julijana

muńćenka

Rodila se je¬†okoli leta 285 v Nikomediji, danes se to mesto imenuje Izmid in je v Turńćiji,

umrla je okoli leta 304 v rojstnem kraju.

Zavetnica:¬†porodnic, proti nalezljivim boleznim; na sploŇ°no velja za zavetnico bolnikov

Kljub poganski vzgoji kristjanka

Kljub temu da se je Julijana rodila v poganski druŇĺini in da jo je ońće trdo vzgajal v poganskem duhu, jo je Ňĺe od otroŇ°kih let privlańćilo krŇ°ńćanstvo in je na skrivaj obiskovala sreńćanja kristjanov. Dala se je krstiti in poslej Ňĺivela samo za Kristusa, njena vera je bila trdna in ńćista, ńćeprav starŇ°i o tem niso nińć vedeli. ҆ele pri osemnajstih letih, ko se je izkazalo, da so jo Ňĺe davno prej obljubili v zakon mestnemu prefektu Elevziju, so preseneńćeni zvedeli, da je kristjanka.

Preprińćevanje zarońćenca

Sprva jih je namreńć Julijana prosila, da bi ostala sama, ker se ne Ňĺeli porońćiti, pozneje pa je v poroko privolila, a Ňĺeninu postavila pogoj, da prej tudi on sprejme krŇ°ńćansko vero in postane kristjan. Ońće jo je seveda rotil in ji grozil, da jo bodo vrgli divjim zverem, pa ni nińćesar dosegel, zato jo je na milost in nemilost izrońćil¬†nesojenemu Ňĺeninu in njegovi oblasti. Tudi Elevzij, ki ga je Ňĺe prej ońćarala njena lepota, ji je najprej zlepa prigovarjal, naj si premisli in sama odstopi od svoje vere, kajti on svoje vere ne more zatajiti, saj bi ga cesar odstavil, njo pa obglavil.

Zaupanje v Boga

Cesar Maksimin Daj je bil namreńć neusmiljen preganjalec kristjanov. Legenda pripoveduje, kako mu je Julijana na to odgovorila: "ńĆe se ti bojiŇ° umrljivega cesarja, ki je prah, kako naj jaz zatajim neumrljivega Kralja? Muńći me, kolikor se ti ljubi, Bog je tako mogońćen, da me bo reŇ°il vseh muk." Prefekt jo je vrgel v jeńćo, Julijana pa je prosila Boga, naj ji da mońći, da bo zmogla prestati vse muke.¬†Ko je prefekt spoznal, da z muńćenjem nińćesar ne doseŇĺe, jo je poslal na moriŇ°ńće in dal obglaviti z meńćem.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement