Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 15. junij
Sveti Vid

muńćenec

Rodil se je okoli leta 297 na Siciliji v Italiji,

umrl je leta 304 v Rimu.

Zavetnik:¬†mladine, gostilnińćarjev, lekarnarjev, vinińćarjev, gledaliŇ°kih igralcev, pivovarjev, rudarjev, kovańćev; nemih in gluhih; priproŇ°njik za ohranitev ńćistosti, hiŇ°nih Ňĺivali, psov in perutnine; studencev; proti steklini, epilepsiji, obsedenosti, histeriji in krńćem, proti boleznim ońći in uŇ°es, proti mońćenju postelje, proti streli, neurju in nevarnosti poŇĺara

Fant, ki ga ońće zapusti zaradi Kristusa

Bil je sin bogatega poganskega senatorja Hila. Njegov ońće, ki se je trdno oklepal svojega poganstva in lojalnosti drŇĺavi, ga je komaj sedemletnega, potem ko ga je neuspeŇ°no poskuŇ°al odvrniti od krŇ°ńćanstva, izrońćil oblastem. To je bilo v ńćasu krutega Dioklecijanovega preganjanja kristjanov. Vzgojitelja, ki sta ga brez ońćetove vednosti vzgojila v krŇ°ńćanski veri, sta ga sicer poskuŇ°ala skriti, a je bilo njihovo skrivaliŇ°ńće cesarju na ńćudeŇĺen nańćin razkrito. Cesarjevega sina je namreńć muńćil hudi duh, ki je izjavil, da se umakne le Vidu. Ko je cesar Vida poklical v Rim, je ta na mladenińća poloŇĺil roko, ga prekriŇĺal in ukazal hudemu duhu, naj ga zapusti.

V zahvalo umorjen

Cesar se mu je zahvalil na svoj nańćin: Vida in oba njegova vzgojitelja je, ker niso hoteli darovati bogovom, najprej vrgel levom, nato v kotel, poln raztopljenega svinca, na koncu pa dal na natezalnico. Bog pa jih je na ńćudeŇĺen nańćin varoval: levi so krotki legli k Vidovim nogam, potem ko je nad njimi naredil znamenje kriŇĺa; iz kotla jih je reŇ°il sam angel; med muńćenjem na natezalnici pa je divjala takŇ°na nevihta in se tresla zemlja, da so se vsi prestraŇ°eni razbeŇĺali. Ko so na natezalnici umrli, so njihova trupla varovali orli, dokler jih niso pokopali.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement