Aleteia
La fête du jour

Sobota, 12. januar
Sveti Anton Marija

duhovnik

Rodil se je 16. aprila 1819 v kraju Poggiole v Italiji,
umrl je 12. januarja 1892 v Viareggiu, prav tako v Italiji.

Zavetnik:┬á┼żupnikov

Delo na kmetiji

Njegova otro┼íka leta je zaznamovalo ┼żivljenje v revni kme─Źki dru┼żini, kjer je moral skupaj z brati in sestrami pomagati pri delu na polju in v gozdu. Ker ni mogel obiskovati ┼íol, ga je doma─Źi ┼żupnik u─Źil sam: od branja in pisanja do zahtevne latin┼í─Źine in drugih potrebnih predmetov. Tako je lahko z osemnajstimi leti, kljub nasprotovanju o─Źeta, zapustil dom in stopil v red servitov v Firencah. Tu si je izbral redovno ime Anton Marija.

Obi─Źajen, skromen ┼żupnik

Kot novoma┼ínik je nastopil slu┼żbo vikarja, pozneje pa ┼żupnika v ┼żupnijski cerkvi Sv. Andreja v Viareggiu. To je bilo mesto s pribli┼żno ┼ítiri tiso─Ź prebivalci ob toskanski sredozemski obali. Kljub temu da je pozneje prevzemal tudi slu┼żbe v redu (prior in provincial), je ostal vse ┼żivljenje, kar 48 let, "zvest" svoji ┼żupniji. Kot redovnik je ┼żivel pravo evangeljsko preprostost, zvest zaobljubam, pravilom in predpisom; kot ┼żupnik pa je ves izgoreval in se razdajal svojim faranom. Posebna ljubezen in navdih v ┼żivljenju in pri delu sta mu bila Kri┼żani ter ┼Żalostna Mati Bo┼żja.

Svetnik s popolnoma obi─Źajnim ┼żivljenjem

Bil je zgled skromnega, v ni─Źemer izstopajo─Źega ali nenavadnega ┼żivljenja mo┼ża, ki je bil preprost ┼żupnik, nepoznan zunaj meja svoje ┼żupnije in mesta. Njegov ┼żivljenjepisec ga je v na┼íem Letu svetnikov lepo opisal: "Ni bil ar┼íki ┼żupnik ÔÇŽ Njegova svetost je bila v tem, da je v svojem poklicu kot redovnik in ┼żupnik ┼żivel v najprisr─Źnej┼íi zvezi s kri┼żanim Gospodom dan za dnem, z vsakim dejanjem, s slehernim trenutkom."

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement