Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 9. december
Sveti Peter Fourier

redovni ustanovitelj

Rodil se je 30. novembra 1565 v Mirecourtu v Franciji,

umrl je 9. decembra 1640 v Grayu, prav tako v Franciji.

Zavetnik: nima posebnega patronata

"Pregnan" iz samostana zaradi gore─Źnosti

Njegovi star┼íi so bili trgovci z blagom.┬áNadarjenega mladeni─Źa Petra je o─Źe najprej poslal v ┼íolo v jezuitski zavod v Pont ├á Moussonu, ko pa je bil star dvajset let, je vstopil v opatijo kornih kanonikov v Chamouseyju. Tu je nadaljeval ┼ítudij, bil posve─Źen v ma┼ínika, ves ─Źas pa si je prizadeval za prenovo ┼żivljenja, ki v opatiji ni bilo ravno zgledno. Ker njegovi sobratje tega niso hoteli sprejeti, so mu dali na izbiro tri ┼żupnije. Peter je izbral najbolj zanemarjeno, najrevnej┼ío in najslab┼ío od vseh. Tako je bil imenovan za ┼żupnika v vasi Mattaincourt blizu doma─Źega kraja.

Za prav vsakega "farana" je vedel, kaj potrebuje

Tu je ┼żivela mo─Źna skupnost krivovercev, kalvincev, ki pa jih je Peter spo┼ítoval in ni delal razlike med ljudmi. S prepri─Źljivim oznanjevanjem in lastnim zgledom si je kmalu pridobil zaupanje in ob─Źudovanje svojih faranov, saj je ┼żivel samo zanje. Bil je preprost in skromen, jedel je le enkrat na dan, prostovoljno je bil najve─Źji reve┼ż v ┼żupniji. Vse dohodke je sproti razdal, zase in za cerkev je obdr┼żal le najnujnej┼íe. Poznal je vsako dru┼żino v ┼żupniji, za vsakega je vedel, kaj potrebuje, in mu po svojih mo─Źeh tudi pomagal.

Postal je vrhovni predstojnik reda, ki ga je ┼żelel zavre─Źi

Ob sebi je za pouk za─Źel najprej zbirati de─Źke, ko pa mu to ni uspelo, je nadaljeval z deklicami. ┼átiri mlada dekleta, pozneje redovnice, je vzgojil v u─Źiteljice in v ┼żupniji odprl dekli┼íko ┼íolo. To ustanovo redovnic, ki so bile najprej u─Źiteljice, je po hudih bojih za priznanje pape┼ż le potrdil kot ┼íolske sestre na┼íe ljube Gospe. Pozneje, ko se je sloves o njegovi svetosti za─Źel ┼íiriti in ko so se po nasvet nanj za─Źeli obra─Źati tudi njegovi predstojniki, je prevzemal vedno ve─Ź nalog tudi zunaj ┼żupnije, zlasti kot misijonar, pridigar in reformator opatij avgu┼ítinskih kanonikov, ki jim je pripadal. V redu je ─Źez ─Źas prevzel tudi slu┼żbo vrhovnega predstojnika.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement