Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 4. november
Sveti Karel Boromejski

škof

Rodil se je 2. oktobra 1538 na gradu Arona pri Lagu Maggiore v Italiji,

umrl je 3. novembra 1584 v Milanu, prav tako v Italiji.

Zavetnik: ┼ákofije Lugano, univerze v Salzburgu, dru┼żbe sv. Karla Boromejskega, du┼ínih pastirjev, ┼íkofov, semeni┼í─Ź, boromejk; priporo─Źajo se mu tudi proti kugi in razli─Źnim trebu┼ínim boleznim.

Kljub pape┼żevi ┼żelji je postal duhovnik

Bil je plemi┼íkega rodu, tretji izmed ┼íestih otrok grofa Gilberta Borromea. Mati Margeria Medici mu je kmalu umrla, tako da ga je vzgajala ma─Źeha Tadeja Dal Verme. Z Boromeji so bile v sorodu vse najve─Źje in najpomembnej┼íe italijanske dru┼żine.┬áPo kon─Źanem ┼ítudiju je postal doktor svetega pisma. Pape┼ż Pij IV. ga je poklical v Rim in ga leta 1560 povi┼íal v kardinala in milanskega nad┼íkofa, ─Źeprav takrat ┼íe ni bil ma┼ínik. Ko mu je dve leti zatem umrl starej┼íi brat, so mu sorodniki in celo pape┼ż sam svetovali, naj pusti misel na duhovni┼ítvo in vzame v roke vladarstvo grofije. Karel je na ta nasvet odgovoril tako, da se je dal skrivaj posvetiti za ma┼ínika.

Ostal je pri svojih kljub nevarnosti kuge

Zdaj je ┼íele┬ávzcvetela njegova skrb za bo┼żjo ─Źast in zveli─Źanje du┼í. Prirejal je cerkvene sinode, sestavil katekizem ÔÇĺ znani Rimski katekizem, po katerem naj bi duhovniki pou─Źevali ljudstvo. Zidal je cerkve in pri vsaki dal nad vrata postaviti podobo bo┼żje Matere, ki je vrata nebe┼íka; zidal je ┼íole in semeni┼í─Źa, bolni┼ínice in siroti┼ínice. Nadvse juna┼íko je izpri─Źal svojo ljubezen do trpe─Źih ob kugi, ki je leta 1570 v Milanu pomorila 25.000 ljudi. Ko so mu svetovali, naj zapusti mesto, je dejal: "Dober pastir da ┼żivljenje za svoje ovce." Prodal je vse, kar je imel, celo obleko, da je dajal reve┼żem.

Smrt v miru in spokojnosti

Njegovo duhovno ┼żivljenje je bilo usmerjeno v hojo za Kristusom, v premi┼íljevanje o njegovem trpljenju in v smisel njegove spravne daritve. ┼Żivel je strogo asketsko ┼żivljenje, opravljal stroge spokorne vaje, pogosto se je postil in zelo malo spal. Obiskoval je bolnike in jih tola┼żil, se sam pokoril in prirejal spokorne procesije, dokler se tegobe niso polegle. Takrat se je nad┼íkof Bogu spet zahvalil z veliko zahvalno procesijo. Ko je ─Źutil, da se mu bli┼ża zadnja ura, se je umaknil na samotno goro, kjer se je z duhovnimi vajami in ┼żivljenjsko spovedjo pripravil na pot v ve─Źnost.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement