Aleteia
La fête du jour

Sreda, 3. junij
Sveti Janez XXIII.

pape┼ż

Rodil se je 25. novembra 1881 v kraju Sotto il Monte v škofiji Bergamo v severni Italiji,

umrl je 3. junija 1963 v Rimu.

Zavetnik: ekumenskega gibanja

Preprost fant, ki je postal zastopnik Vatikana po svetu

Rodil se je v revni kme─Źki dru┼żini, bil je ─Źetrti izmed ┼ítirinajstih otrok. O─Źetu je bilo ime Janez Krstnik, mati je bila Marijana Julija. S petnajstimi leti je za─Źel pisati svoj duhovni dnevnik Dnevnik du┼íe, ki je iz┼íel tudi v sloven┼í─Źini. Bil je zelo bister, zato je ┼íolanje nadaljeval na pape┼íki univerzi Gregoriana in tam doktoriral. V duhovnika je bil posve─Źen 10. avgusta 1904; v ┼íkofa pa 19. marca 1925, obakrat v Rimu. Bil je vatikanski poslanec v Bolgariji, od leta 1933 pa je deloval kot apostolski nuncij v Tur─Źiji in Gr─Źiji s sede┼żem v Carigradu. Ta ─Źas je bil za Roncallija izredno pomenljiv, saj je odtlej negoval posebej dobre odnose s Pravoslavnimi cerkvami.

Pape┼ż, ki je hodil na ┼żupnijska romanja

Od leta 1937 je Roncalli bival v Atenah, kjer je v ─Źasu druge svetovne vojne podpiral tamkaj┼ínje ljudstvo v boju proti nem┼íki okupaciji. Leta 1945 je bil imenovan za vatikanskega nuncija v Parizu, leta 1953 pa za kardinala in bene┼íkega patriarha. 28. oktobra 1958 so ga sobratje kardinali izbrali za novega pape┼ża.┬áZ Roncallijem je v Vatikanu zavel nov veter. Pape┼ż je obiskoval svoje rimske ┼żupnije, se udele┼żeval romanj, obiskoval je zapore in siroti┼ínice in iskal stik z ljudmi. Janez XXIII. je znal ljudi osebno prepri─Źati s svojo prisr─Źnostjo in humorjem, kar pa sta spremljali globoka pobo┼żnost in velika skromnost. Odpravil je poljubovanje nog in dotlej predpisane tri priklone pri zasebnih avdiencah.

┼Żelja po najve─Źjem potovanju kar obstaja

V ─Źasu njegovega pape┼żevanja je postajalo vse bolj jasno, da Janez XXIII. trpi zaradi hudega rakavega obolenja. Med njegovim zadnjim javnim nastopom okoli deset dni pred smrtjo je ljudem, zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu, dejal: "Naj vas preve─Ź ne skrbi zame. Pripravljen sem, da se odpravim na veliko potovanje. Moja prtljaga je pripravljena. Kadarkoli se lahko odpravim."

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement