Aleteia
La fête du jour

Sreda, 27. maj
Bla┼żeni Alojzij Grozde

mu─Źenec

Otrok, v ─Źigar ┼żivljenju mati in o─Źe nista bila prisotna

Bil je nezakonski otrok dninarice Marije Grozde in posestnika Franca Udov─Źa. Mati se je leta 1927 poro─Źila z Jo┼żetom Kova─Źem iz Gornjih Impolj. V zakonu je rodila devet otrok, Lojzetovih polbratov in polsester.┬á┼Żiveli so v rev┼í─Źini. Ker je bil Lojze nezakonski otrok, je bil ves ─Źas zapostavljen. Ko se je mati poro─Źila, ni smel z njo, ampak je odra┼í─Źal pri starem o─Źetu in teti Ivanki.

Lire aussi :

Odli─Źnjak kot u─Źenec in kot pobo┼żen┬ákristjan

Bil je bister in odli─Źen u─Źenec, zato je bil sprejet na klasi─Źno gimnazijo v Ljubljani. Bival je v Marijani┼í─Źu, vzdr┼żevala pa ga je teta Ivanka s svojim delom in pomo─Źjo nekaterih dobrotnikov. Vsa leta je bil odli─Źnjak.┬áV zavodu je postal ─Źlan Marijine kongregacije, dejavno pa je sodeloval tudi pri dija┼íki Katoli┼íki akciji.┬áImel je veliko talentov: bil je ┼íportnik, pevec, dobro je igral ┼íah, zlasti pa se je uveljavil na literarnem podro─Źju kot pesnik in urednik glasila Izviri.┬áZaznamovala ga je otro┼íka pobo┼żnost do Marije in ljubezen do evharistije, veliko je molil, vsak dan prejemal obhajilo ter pogosto hodil k spovedi.

"Srce se ne boji"

Med po─Źitnicami, pred zadnjim srednje┼íolskim letom, se ni vrnil domov, saj je bilo tam vedno ve─Ź nasilja. Kljub dobronamernim svarilom pa se je za obisk odlo─Źil in zaprosil za dovolilnico. Iz Ljubljane se je odpravil konec leta 1942. Najprej se je oglasil v Strugah pri prijatelju. Na petek 1. januarja 1943 je bil pri ma┼íi v cistercijanskem samostanu v Sti─Źni, potem pa se je z vlakom odpeljal iz Ivan─Źne Gorice do Trebnjega. Tam je izvedel, da z vlakom ne more naprej, ker je bila proga po┼íkodovana, zato je hotel iti do Mirne pe┼í. Med potjo je prisedel na voz. Pri prvi hi┼íi na Mirni ga je prijela partizanska stra┼ża. Pri njem so na┼íli latinski misal, molitvenik Toma┼ża Kemp─Źana Hoja za Kristusom in knji┼żico o Fatimi. Z zasli┼íevanjem so nadaljevali v bli┼żnji gostilni. Sumili so, da je Grozde vojni obve┼í─Źevalec in ovaduh (zaradi italijanske dovolilnice in verske literature). Po hitrem sojenju so Grozdeta stra┼íno mu─Źili in usmrtili.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement