Aleteia
La fête du jour

Sreda, 22. julij
Sveta Marija Magdalena

spokornica

Rodila se je v┬á─Źasu Jezusovega rojstva ali malo pred njim v Palestini,

umrla je sredi 1. stoletja v Baumu v Provansi v Franciji.

Zavetnica:┬á┬á┼żensk, spokornic, u─Źencev in ┼ítudentov, jetnikov, zapeljanih, frizerjev, vrtnarjev, vinogradnikov, trgovcev z vinom, livarjev svinca, sodarjev, tkalcev volne, izdelovalcev rokavic, parfumov in pudra; otrok, ki se te┼żko nau─Źijo hoditi, proti o─Źesnim te┼żavam, proti slabemu vremenu, proti mr─Źesu

Prva med ┼żenskami

O Mariji imamo malo zanesljivih podatkov. Vzdevek Magdalena je dobila, ker je bila doma iz Magdale, ribi┼íkega mesteca na zahodnem bregu Genezare┼íkega jezera. Ker je bila med ┼żenskami, ki so tudi materialno podpirale Jezusa, sklepajo, da je bila premo┼żna.┬á Omenjena je kot prva ┼żenska, ki naj bi spremljala Jezusa in mu slu┼żila. Iz kratke omembe v Lukovem evangeliju izvemo, da je Jezus izgnal iz nje sedem hudobnih duhov ter jo poklical v svojo slu┼żbo. Dejstvo, da je med ┼żenskami vedno na┼íteta na prvem mestu, pove, da je imela med njimi podobno mesto kakor Peter med apostoli.

Zvesta pri─Źa kalvarije

Marija Magdalena je ostala Jezusu zvesta vse do konca do smrti na Kalvariji in ┼íe do groba. Pod kri┼żem je vztrajala z Jezusovo materjo Marijo in z edinim u─Źencem Janezom, ki ni strahopetno pobegnil. Ko je minil prazni─Źni dan velike no─Źi, so Marija Magdalena, Marija, mati Jakobova, in Marija Saloma kupile di┼íave, da bi Jezusovo telo v grobu mazilile. Evangelist Janez pa nam je ohranil ─Źudovit prizor sre─Źanja Marije Magdalene z vstalim Jezusom. Ko je stoje─Ź ob grobu jokala, ko je Jezus so─Źutno vpra┼íal: "┼Żena, kaj joka┼í? Koga i┼í─Źe┼í?" Magdalena je mislila, da govori z vrtnarjem, zato je prosila, naj ji poka┼że, kam je polo┼żil Jezusovo telo. Ko jo je Jezus poklical po imenu: "Marija!", pa ga je prepoznala. Trdno je bila prepri─Źana, da je Gospod vstal od mrtvih in to veselo novico je nemudoma sporo─Źila njegovim u─Źencem.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement