Aleteia
La fête du jour

Sreda, 16. september
Sveti Ciprijan

┼íkof in mu─Źenec

Rodil se je okoli leta 200 oziroma 210 najverjetneje v Kartagini v Tuniziji v Severni Afriki,

umrl pa je 14. septembra 258, prav tako v Kartagini.

Zavetnik:┬á─îastijo ga kot zavetnika proti kugi, ker je v letih kuge (252ÔÇô254) organiziral stre┼żbo in nego ku┼żnih bolnikov. Velja pa tudi za zavetnika Severne Afrike.

Škof v škofiji, ki jo je ustanovil sveti Pavel

Ciprijanov priimek (vzdevek) je bil Tascij. Rodil se je v ugledni in premo┼żni poganski dru┼żini. Tu je prejel temeljito izobrazbo, v odrasli dobi pa je postal kristjan.┬áPo kon─Źanem ┼íolanju je postal priznan u─Źitelj retorike (govorni┼ítva) in odvetnik v Kartagini. Po spreobrnjenju je opravil zaobljubo devi┼ítva, bil posve─Źen v duhovnika in izbran za ┼íkofa v doma─Źem mestu.┬áKartagina je bila v Ciprijanovem ─Źasu prestolnica latinske Afrike, ┼íkof v mestu pa je veljal za voditelja severnoafri┼íke Cerkve.

─îlovek, ki je svojemu krvniku podaril denar

Po nekaterih izro─Źilih naj bi bil prvi kartaginski ┼íkof Kreskens, u─Źenec apostola Pavla, po drugih pa Epajnet. Ciprijana je kr┼í─Źanska ob─Źina za ┼íkofa izvolila leta 248. Pod njim je delovalo okoli 150 afri┼íkih ┼íkofov. ┼ákofe v Kartagini viri omenjajo do za─Źetka drugega tiso─Źletja.┬áV ─Źasu cesarja Decija se je Ciprijan pred preganjanjem umaknil iz Kartagine, da bi lahko na skrivaj vodil svojo Cerkev; sledilo je izgnanstvo v mestece Kurubis, nato pa dokon─Źna obsodba za ─Źasa cesarja Valerijana na smrt z me─Źem. Ciprijan si je sam zavezal o─Źi in krvniku podaril 25 zlatnikov.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement