Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 5. april
Cvetna nedelja

praznik

V Katoli┼íki cerkvi 14. aprila 2019 obhajamo ┼íesto nedeljo v postnem ─Źasu ali cvetno nedeljo. S cvetno nedeljo se za─Źne neposredna priprava na veliko no─Ź, ki je najve─Źji kr┼í─Źanski praznik.

Cvetna (olj─Źna) nedelja ali┬ánedelja Gospodovega trpljenja┬áje prvi dan velikega tedna, ko bogoslu┼żno dogajanje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem. Obredi cvetne nedelje, zlasti procesija z zelenjem in branje evangeljskega poro─Źila o Jezusovem trpljenju (pasijon), izvirajo iz bogoslu┼żnih navad jeruzalemske Cerkve, ki so poznane in opisane ┼że v 4. stoletju. Tradicija blagoslavljanja zelenja se je za─Źela pojavljati v 7. stoletju. Po vzorcu jeruzalemskega bogoslu┼żja so urejeni tudi sedanji obredi, ki so bili prenovljeni med t. i.┬áliturgi─Źnim gibanjem med letoma 1951 in 1955, dokon─Źno obliko pa so dobili po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962ÔÇô1965).

Cvetna nedelja je vsebinsko povezana z velikim petkom, ko se spominjamo Gospodovega trpljenja in smrti na kri┼żu, na oba dneva pa pri bogoslu┼żju prebiramo odlomke o Jezusovem trpljenju in smrti.

Vir: katoliska-cerkev.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement