Aleteia
La fête du jour

Ponedeljek, 9. december
Sveti Gregor III.

pape┼ż

Ste vedeli, da je pape┼ż Fran─Źi┼íek ┼íele drugi pape┼ż po 1300 letih Cerkve, ki je bil rojen zunaj Evrope? Prvi pa je bil pape┼ż Gregor III.

Njegov datum rojstva ni znan, vendar se ve, da je bil rojen v Siriji.

Umrl je 28. novembra 741 v Rimu; bil je pape┼ż med letoma 731 in 741.

Zavetnik: glasbenikov

Izvoljen sredi pogrebne procesije

Pape┼ż Gregor III. je bil rojen v Siriji v pobo┼żni dru┼żini. ┼Że zelo hitro se je za─Źel odlikovati v ┼ítudiju in v vodenju. ┼Żal iz njegovega ┼żivljenja vemo zelo malo, zapisano pa je, da je bil pri ljudeh tako zelo priljubljen, da je bil predlagan in izvoljen takoj po koncu pogreba pape┼ża Gregorja II. To nam razodeva, kako neverjetno sposoben je moral biti ta mo┼żakar, saj je bil kot Sirec in Neevropejec tako priljubljen v Italiji.

V bran cerkvi

Bizantinski cesar Leon III. je sredi pape┼żevanja Gregorja za─Źel uni─Źevati vse kr┼í─Źanske podobe, ki so bile razpostavljene po njegovem cesarstvu. Zaradi tega se je Gregor s svojo u─Źenostjo hitro postavil v bran svetim podobam z govori in obiski cesarja.

Zaradi vsega truda in mirnega zna─Źaja mu je uspelo vzpostaviti obdobje miru, ob tem je tudi poslal svoje misijonarje oznanjat kr┼í─Źansko vero vsem Germanom. Toda ┼żal konec njegovega pape┼żevanja ni potekal v miru, saj je izvedel, da ┼żelijo Langovardi napasti Rim, zaradi ─Źesar je poiskal politi─Źne zaveznike v Frankih in je z njihovo pomo─Źjo ubranil ljudi pred vnovi─Źnimi vpadi.

Vir: britannica.com

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement