Aleteia
La fête du jour

Sobota, 7. december
Sveti Ambro┼ż

Politik, govorec, pravnik

Uspe┼íen politik, govorec in pravnik. Mo┼ż, ki se je povzpel dale─Ź v dr┼żavni politiki, a se je raje kot za ugledne dr┼żavne slu┼żbe odlo─Źil za slu┼żenje Cerkvi.

Rodil se je leta 339 (ali leto pozneje) v Trierju v Nem─Źiji,
umrl je 4. aprila 397 v Milanu v Italiji.

Zavetnik: Milana in Bologne, ─Źebelarjev in sve─Źarjev, ─Źebel ter doma─Źih ┼żivali; ┼ítudentov, ┼íolarjev, policistov in varnostnikov

Rojen v bogastvu

Rodil se je v visoki rimski me┼í─Źanski plemi┼íki kr┼í─Źanski dru┼żini. Njegov o─Źe Avrelij Ambro┼ż je bil prektorijski prefekt za Galijo, mati pa je bila u─Źena in zgledna kr┼í─Źanska ┼żena. Imel je brata in sestro. ┼Że zelo zgodaj so njegovi star┼íi poskrbeli za to, da se je mladi Ambro┼ż pou─Źil o vseh mogo─Źih pomembnih podro─Źjih v tistem ─Źasu. Kot mladeni─Ź je vpijal vse znanje, ki mu je bilo na voljo, in napredoval z neverjetno hitrostjo.

Politika kot kariera

Po o─Źetovi smrti ga je mama pripeljala v Rim, kjer se je za─Źel pripravljati za dr┼żavni┼íko slu┼żbo. To se je zgodilo ┼íe prej, kot so vsi pri─Źakovali, ker je mlademu Ambro┼żu uspelo pomiriti ljudi v Milanu. Tako se je povzpel do mesta najvi┼íjega dr┼żavnega uradnika v severni Italiji, kjer je u┼żival velik ugled tako pred dr┼żavo kot pred Cerkvijo. Ljudje so obo┼żevali njegov slog in tudi sam se je poleg razprav vedno bolj posve─Źal ubogim.

Neverjetni pripetljaj

Sledilo je nekaj miru, vendar je nenadni spor med arianisti povzro─Źil veliko razklanost v Cerkvi. Ambro┼ż je s svojim posredovanjem znova dosegel mir in ljudje so vse bolj ─Źutili, da si za ┼íkofa ┼żelijo prav njega. Tako je ob smrti takratnega ┼íkofa vse ljudstvo po legendi za─Źelo vpiti, naj Ambro┼ż postane ┼íkof.

Kljub temu da je bil ┼íe takrat mlad katehumen, kar pomeni, da ┼íe ni bil v polnosti uveden v vse verske resnice, se je z vso gore─Źnostjo lotil ┼ítudija Svetega pisma. V ┼ítudiju je bil tako neverjeten, da je ─Źez ─Źas uvedel popolnoma novo metodo branja in dela s Svetim pismom, ki se imenuje "lectio divina".

Sre─Źanje s sv. Avgu┼ítinom

Morda nam ┼íe najve─Ź o u─Źenosti sv. Ambro┼ża pove dejstvo, da se je eden od najve─Źjih cerkvenih u─Źiteljev vseh ─Źasov globoko navdu┼íil za kr┼í─Źanstvo ravno pri njem. Ko je mladi Avgu┼ítin prisostvoval Ambro┼żevi pridigi, je bil zelo prevzet nad njegovo gore─Źnostjo. Avgu┼ítin je poro─Źal, kako je bil presene─Źen, ko je Ambro┼ża vselej, ko ni pridigal ali pou─Źeval, videl pri re┼íevanju vsakdanjih te┼żav svojih vernikov.

Vir: svetniki.org

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement