Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 5. julij
Sveta Ciril in Metod

slovanska apostola

Rodila sta se leta 812 (Metod) in leta 826 (Ciril) v Solunu v Gr─Źiji,

Metod je umrl v Velehradu na Češkem 6. aprila 885, pred njem pa je 14. februarja leta 869 v Rimu umrl Ciril.

Zavetnika: sozavetnika Evrope in slovanskih narodov

┼Że od mladosti naprej blizu Slovanom

Bila sta brata, po rodu Grka, doma iz Soluna, mesta, v ─Źigar okolici so se naselili Slovani, zato sta dobro poznala slovanski jezik. Ciril se je rodil leta 826. Bil je bistre glave in resen mladeni─Ź, rekli┬áso mu modrijan (filozof). Po o─Źetovi smrti ga je vzel k sebi v Carigrad o─Źetov prijatelj Teoktist, kjer je obiskoval dvorno visoko ┼íolo. Tu so mu ponujali imenitne slu┼żbe. Odklonil jih je, postal duhovnik in ┼íel k bratu Metodu v samostan na gori Olimp v Mali Aziji.

Kriva, da so Slovani lahko brali Sveto pismo

Moravski knez Rastislav je poslal v Carigrad k cesarju Mihaelu poslance, naj mu po┼ílje misijonarje, ve┼í─Źe slovanskega jezika. Cesar je poslal Cirila in Metoda. Ciril je izumil slovanske ─Źrke, glagolico; prevedla sta Sveto pismo in obredne knjige v slovanski jezik in od┼íla na misijonsko pot. Po treh letih sta od┼íla v Rim, kamor ju je klical pape┼ż Nikolaj I. Potovala sta skozi na┼íe kraje. Spotoma sta se ustavila pri panonskih Slovencih in njihovem knezu Koclju. V Rimu so ju zelo slovesno sprejeli. Pape┼ż je blagoslovil slovanske bogoslu┼żne knjige in jih polo┼żil na oltar v baziliki Marije Sne┼żne. Ciril je kmalu zatem umrl.

Preganjan zaradi gore─Źnosti

Metod se je z novoposve─Źenimi duhovniki vrnil v Panonijo, uredil s Kocljem cerkvene zadeve in se spet vrnil v Rim. Pape┼ż ga je posvetil v nad┼íkofa in poslal nazaj na Moravsko. Tam je moral zaradi nem┼íkih ┼íkofov marsikaj pretrpeti, bil je tudi v je─Źi. Pape┼ż Janez VIII. je ukazal ┼íkofom, da so ga izpustili. Kaznoval jih je tako, da jim je prepovedal opravljati ┼íkofovsko slu┼żbo. O─Źital jim je tudi, da je njihovo ravnanje zoper Metoda "presegalo predrzno trino┼íko besnost in zverinsko divjost".

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement