Aleteia
La fête du jour

Sobota, 4. januar
Sveta Elizabeta Anna Bayley Seton

vdova in redovna ustanoviteljica

Rodila se je 28. avgusta 1774 v New Yorku v ZDA,

umrla je 4. januarja 1821 v Emmitsburgu, prav tako v ZDA.

Zavetnica: katoli┼íkih ┼íol in ljudi, ki jih zasmehujejo zaradi njihove pobo┼żnosti

Prva ameriška svetnica

Rodila se je v episkopalni dru┼żini s tremi otroki. Njen o─Źe Richard je bil zdravnik, mati Katarina pa je umrla, ko je bila Elizabeta stara tri leta. Deklica je bila prijetna in omikana. Postala je ─Źlovek molitve in slu┼żenja. Posebej je ─Źastila evharistijo in Marijo ter prebirala in ┼ítudirala Sveto pismo. Pri 19 letih se je poro─Źila z uspe┼ínim poslovne┼żem┬áWilliamom Mageejem Setonom. V zakonu se jima je rodilo pet otrok: Ana Marija, William, Richard, Katarina in Rebeka.

Svetnica, ki od rojstva ni bila katoliške veroizpovedi

Elizabeta je bila iz episkopalne dru┼żine. Po sre─Źanju z Johnom Hubartom, ki je postal njen duhovni spremljevalec, se je za─Źela pribli┼żevati Katoli┼íki cerkvi. Spreobrnitev je do┼żivela ob najve─Źji ┼żivljenjski preizku┼ínji. Njen mo┼ż je dobil mo─Źno jetiko, v upanju na ozdravitev so odpotovali v Italijo v bli┼żino mesta Livorno. Tam ji je pomagala dru┼żina Filinci, ki jo je tudi usmerila h Katoli┼íki cerkvi. Kljub nasprotovanju dru┼żine so jo leta 1805 uradno sprejeli vanjo.

Smrt mo┼ża spodbuda za razdajanje

Zelo hitro po poskusu zdravljenja v Italiji je njen mo┼ż umrl. Sprejela je odlo─Źitev, da bo vse svojo bogastvo porabila za dobro drugih.┬áNjena prva ustanova je bila zasebna ┼íola v Bostonu, sledila pa ji je ┼íola za dekleta v Baltimoru, ki velja za za─Źetek in temelj katoli┼íkega ┼íolstva v okviru ┼żupnij v Ameriki.

Kmalu zatem, leta 1809, je ustanovila redovno dru┼żbo sester kr┼í─Źanske ljubezni sv. Jo┼żefa (Sisters of Charity), ki deluje po vodilu sv. Vincencija Pavelskega. To je bila prva ┼żenska redovna skupnost v Severni Ameriki in je ┼íe danes zelo raz┼íirjena po vseh Zdru┼żenih dr┼żavah Amerike. Posebno karizmo ima zaradi vzgoje in skrbi za pomo─Źi potrebne.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement